Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

PLAN ZYWIENIA NA MARZEC 2020R.

JADŁOSPIS 02-06.03.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

02.03. poniedziałek

Płatki jęczmienna na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, papryka czerwona, ogórek zielony

Puree ziemniaczane, gulasz z udźca z majerankiem, surówka z selera z rodzynkami na bazie jogurtu

Kompot z czarnej porzeczki

Pomidorowa z makaronem

 

banan

 

 

 

03.03 wtorek

Kakao

Pieczywo mieszane, masło, hummus z ciecierzycy i marchewki, rzodkiewka

Ziemniaki z wody z koperkiem, gołąbki „inaczej”   w sosie pomidorowym

Surówka z ogórka kiszonego

Kompot wieloowocowy

 

Krem Shreka

 

Jabłko, winogrona

04.03. środa

Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby gotowanej i włoszczyzny

Kasza bulgur na sypko, pulpeciki drobiowo -wieprzowe z pietruszką, surówka z marchewki i jabłka

Kompot malinowy

Zupa kalafiorowa z koperkiem

melon

05.03. czwartek

Owsianka na mleku z jabłkami i cynamonem   Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, pomidor bez skórki

Ziemniaki z wody z koperkiem, bitki schabowe w sosie własnym, bukiet warzyw na ciepło okraszany masełkiem

Kompot wieloowocowy

 

Barszcz czerwony

Jogurt naturalny z truskawkami i gruszką

06.03 piątek

 

Herbata ziołowa

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką podana na liściu sałaty

Łazanki z szynką i z kapustą kiszoną

Kompot truskawkowy

 

Zupa Rybka Pływa

Ciasto ucierane własnego wypieku z owocami i kruszonką

 

 

JADŁOSPIS 09-13.03.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

09.03 poniedziałek

Herbata owocowa

Pieczywo mieszane, masło, parówka z wody, keczup, marchewka i papryka pokrojone w słupki

Makaron z twarogiem i musem truskawkowym

Kompot wieloowocowy

 

 

Zupa Kolorowa w witaminy z kalarepą

 

Chrupki kukurydziane, sok owocowy

10.03. wtorek

Kawa inka

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty ,pomidor bez skórki, sałata

Dżem

Puree ziemniaczane z kurkumą, gulasz cielęcy w sosie jarzynowym, buraczki

Kompot z czarnej porzeczki

 

Zupa ogórkowa z ryżem

 

Deser 3-warstwowy: jogurt naturalny, zmiksowane jagody, uprażone płatki owsiane

 

11.03 środa

Kaszka kukurydziana na mleku z malinami

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, papryka czerwona, ogórek zielony

Ziemniaki z wody , pulpeciki drobiowe z w sosie koperkowym, surówka z kapusty „colesław”

Kompot wiśniowy

Krem marchewkowy z dynią

 

jabłko

12.03. czwartek

Płatki jaglane na mleku Pieczywa mieszane, masło, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka

Kasza gryczana, indyk w sosie beszamelowym, surówka z marchewki i jabłka

Kompot truskawkowy

Zupa brokułowa

melon

 

 

13.03. piątek

Owsianka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Ryz paraboliczny uprażony na sypko, dorsz w sosie greckim

Kompot wieloowocowy

Barszcz biały

 

 

 

 

Banan

 

JADŁOSPIS 16-20.03.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

16.03. poniedziałek

Płatki orkiszowe na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z wędliny i jajek, papryka czerwona, ogórek zielony

Ryz z kurkumą, potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 1

Kompot truskawkowy

Rosół z makaronem

 

 

banan

17.03. wtorek

Owsianka na mleku z jabłkiem i z żurawiną

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarożku i szczypiorku, marchewka

Ziemniaki z wody z koperkiem, pieczeń rzymska w sosie paprykowym , surówka z ogórka kiszonego

Kompot z czarnej porzeczki

Krem z czerwonej soczewicy

 

Chałka z kruszonką z masełkiem, ciepła herbata

 

 

 

18.03 środa

Makaron na mleku

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor bez skórki ze szczypiorkiem,

Dżem

Kasza perłowa 75g ,

schab pieczony w ziołach 40g, surówka z pora z jogurtem naturalnym 50g

Kompot wieloowocowy 200ml

Kapuśniak

Ogórek, marchewka do schrupania, chlebek ryzowy

19.03. czwartek

Płatki jęczmienne na mleku Pieczywa mieszane, masło, jajecznica na parze, papryka czerwona

Puree ziemniaczane, ryba w sosie śmietanowo ziołowym, buraczki z jabłkiem

Kompot malinowy

Pomidorowa z ryżem i świeża bazylią

 

Smoothie z banana, mango i truskawek

 

20.03. piątek

MEKSYKAŃSKI J

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką, ogórek słupki do schrupania

Tortilla meksykańska z wołowiną z jogurtem, guacamole z pomidorkami

Surówka z marchewką i jabłka

Kompot wiśniowy

Zupa z fasoli zielonej na wywarze jarskim

 

 

 

winogron

 

 

 

JADŁOSPIS 23-31.03.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

23.03 poniedziałek

Kasza manna z malinami na mleku

Pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, wędlina, pomidor bez skórki

Risotto warzywno-mięsne

kompot porzeczkowy

Zupa ogórkowa z koperkiem

 

 

Mandarynka

24.03 wtorek

Makaron zacierka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z marchewką i papryką

Kasza kuskus, medaliony drobiowe duszone w włoszczyźnie, surówka z seler z rodzynkami i jogurtem

Kompot truskawkowy

Barszcz ukraiński

Jabłko

 

 

25.03 środa

Płatki orkiszowe na mleku

Pieczywo mieszane, masło, polędwica wieprzowa pieczona w ziołach (własny wypiek), ogórek zielony

Makaron z sosem bolognesse z suszonymi pomidorami i passatą

Kompot wieloowocowy

 

Zupa jarzynowa z koperkiem

 

Jogurt naturalny z bananem i kakao

26.03 czwartek

Herbata ziołowa Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor bez skórki z rzodkiewką

 

Ziemniaki z wody, gulasz z szynki w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka

Kompot z czarnej porzeczki

Zupa Moc Papaja z ryżem

 

 

 

Pudding jaglany z jabłkiem i cynamonem

27.03 piątek

 

Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny, pomidory ze szczypiorkiem i oliwą z pestek winogrona

Puree ziemniaczane, pulpecik rybny w sosie pietruszkowym, surówka z kapusty

Kompot wieloowocowy

Krupnik z kaszą pęczak

 

 

 

 

Banan, winogrona

30.03 poniedziałek

Owsianka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu i szczypiorku, papryka żółta

Makaron z sosem węgierskiemu

Kompot wieloowocowy 200ml

Zupa brokułowa na wywarze jarskim

Jabłko na ciepło z musem z suszonej śliwki

31.03 wtorek

Płatki jęczmienne na mleku Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor bez skórki

Racuszki drożdżowe z jabłkiem 3 sztuki polane sosem jogurtowym z wanilią

Kompot jagodowy

Krem warzywny (zupa jarska)

Mix warzyw do schrupania: ogórek zielony, papryka czerwona, marchewka

 

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka                       np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).