Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

JADŁOSPIS 03-07.02.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

03.02. poniedziałek

Kakao

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, marchewka w słupkach do schrupania

Makaron z sosem węgierskim na bazie szynki wieprzowej 

Kompot wieloowocowy dosładzany daktylami 

Zupa jarzynowa z kalarepą

 

Gruszka, chlebek ryzowy

04.02. wtorek

Owsianka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, papryka czerwona,

Dżem niskosłodzony

Puree ziemniaczane z kurkumą, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego  Kompot truskawkowy

Zupa koperkowa z kluseczkami lanymi  

 

Jabłko zapiekane z żurawiną

 

 

05.02 środa

Płatki jaglane na mleku 

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu ze szczypiorkiem, rzodkiewką, podana na liściu sałaty

Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowym z wanilią i cynamonem 3 szt. 

Kompot jagodowy

 

Zupa gulaszowa z gotowaną wołowiną i kurczakiem

 

banan

06.02. czwartek

Ryz na mleku 

Pieczywo mieszane, masło, pasztet warzywny z soczewicą

 

Kasza gryczana ugotowana na sypko, bitki schabowe w sosie jarzynowym, kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami

Kompot z wieloowocowy

 

Barszcz czerwony z majerankiem

Mandarynka

07.02. piątek

Płatki orkiszowe na mleku 

Pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa, jajko na twardo, pomidor bez skórki 

Makaron ze szpinakiem łososiem i suszonymi pomidorami

Kompot z czarnej porzeczki

Zupa Kalafiorowa z koperkiem na wywarze jarskim

 

 

 

 

Kisiel z jabłkiem

 

 

JADŁOSPIS 10-14.02.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

10.02. poniedziałek

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką, pomidor bez skórki

Risotto mięsno-warzywne

Kompot malinowo- porzeczkowy

Zupa z zielonej fasoli

 

 

Mandarynka

11.02. wtorek

Makaron zacierka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, hummus z ciecierzycy z marchewką podany na liściu sałaty

Puree ziemniaczane, kotlet włoski, buraczki oprószane

Kompot truskawkowy

Zupa ogórkowa

Jabłko

 

 

12.02 środa

Kaszka kukurydziana z malinami

Pieczywo mieszane, masło, parówka na ciepło z wody, ketchup

Warzywne paluszki: papryka czerwona, ogórek

Pierogi leniwe polane sosem jogurtowo-truskawkowym

Kompot jagodowy

 

Kapuśniak z kminkiem

 

banan

13.02. czwartek

Kawa zbożowa

Pieczywo mieszane, masło, twarożek wiśniowy

 

Ziemniaki z wody, polędwiczka z indyka duszona w marchewce, brokuły na parze  

Kompot z czarnej porzeczki

Pomidorowa z makaronem i bazylią  

 

 

 

Ciasteczko owsiane z morelami suszonymi (własny wypiek)

14.02. piątek

Herbatka ziołowa

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina drobiowa, ogórek kiszony

Puree ziemniaczane, pulpet rybny w sosie koperkowym, surówka na bazie kapusty

Kompot wieloowocowy 

Krupnik z kaszą jaglaną na wywarze jarskim z zieleniną

 

 

 

 

Deser trójwarstwowy: jogurt naturalny z gruszką i płatkami orkiszowymi

 

JADŁOSPIS 17-21.02.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

17.02. poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado z koperkiem, papryka czerwona

Kaszotto kuskus mięso-warzywne

Kompot wieloowocowy

Zupa Moc Papaja

 

Banan

18.02. wtorek

Herbata z imbirem

Pieczywo mieszane, masło, pasta z gotowanej ryby i jarzyn

 

Ziemniaki z wody, pulpeciki drobiowo-wieprzowe w sosie paprykowym, surówka z kapusty kiszonej

Kompot z czarnej porzeczki

Krem z pora z kluskami lanymi

 

Budyń z malinami 

 

 

19.02 środa

Kakao

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ogórek zielony, papryka czerwona

Puree ziemniaczane z koperkiem, gulasz z szynki w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Pomidorowa z ryżem

 

Jabłko zapiekane z żurawiną i płatkami owsianymi

20.02. czwartek

Kasza jaglana na mleku z bananem i daktylami

Pieczywo mieszane, masło, polędwica wieprzowa zapiekana w zalewie prowansalskiej (własny wypiek), pomidor bez skórki

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami polane jogurtem z wanilią

Kompot wiśniowo-jagodowy

 

 

Zupa rybka pływa

 

 

 

Warzywne paluszki: marchewka, ogórek zielony, papryka czerwona

21.02. piątek

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze z pomidorami, szczypiorek

Makaron penne, udziec z indyka w sosie majerankowym, bukiet warzyw

Kompot malinowo- jabłkowy

 

Barszcz biały z majerankiem

 

gruszka

Chrupki kukurydziane 

 

 

 

 

JADŁOSPIS 24 -28.02.2020r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

24.02. poniedziałek

Płatki ryzowe na mleku 

Pieczywo mieszane, masło, pasta z jajek i warzyw

Ziemniaki z wody, potrawka z kurczaka z warzywami

Kompot truskawkowy

Rosół z lubczykiem

jabłko

25.02. wtorek

Kasza manna z morelami suszonymi

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, sałata, pomidor,

Dżem

Kasza bulgur , jeżyki cielęce z marchewką  w sosie koperkowym, surówka z ogórka kiszonego

Kompot wieloowocowy

Barszcz ukraiński

Chałka drożdżowa z kruszonką i z masłem, herbatka

 

 

26.02 środa

Kawa zbożowa

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor bez skórki

Ryz zapiekany z jabłkiem, cynamonem, polane sosem jogurtowym z wanilią

Kompot wieloowocowy

 

Zupa kolorowa witamina z kalarepą

 

Paluszki warzywne: ogórek, marchewka, papryka czerwona

 

27.02. czwartek

Kluski lane na mleku

Pieczywa mieszane, masło, pasta z twarogu z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

Ziemniaki z wody,

bitka schabowa, surówka z selera z rodzynkami

Kompot porzeczkowy

Ogórkowa z ryżem

Ciasto jogurtowe z owocami (własny wypiek)

28.02. piątek

Owsianka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką, ogórek zielony

Ziemniaczane puree, pulpet z dorsza w sosie pomidorowym, surówka z kiszonej kapusty

Kompot wieloowocowy

Krem z soczewicy czerwonej

 

 

 

Kisiel z jabłkiem

 

 

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej,  która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (zalecenia od lekarza).