Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

JADŁOSPIS 02-06.09.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

02.09. poniedziałek

Płatki jaglane na mleku z daktylami

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe)75g, masło, pasta jajeczna z koperkiem, papryka czerwona, marchewka

Krem z brokuł i kalafiora 200ml

 

 

Makaron z leczo mięso-warzywnym

Lemoniada cytrynowa 

Nektarynka, jabłko

03.09. wtorek

Lane kluski na mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, ser żółty, pomidor bez skórki

Krupnik z jarzynami z kaszą jaglaną

 

Ziemniaki z wody, szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym,

Surówka z ogórka kiszonego i marchewki

Kompot z czarnej porzeczki

Gruszka

 

04.09 środa

Kaszka kukurydziana z żurawiną na  mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta z twarogu i ogórka zielonego,

Papryka czerwona, kalarepa

Pomidorowa  z makaronem  gwiazdki

 

Ziemniaczane puree z kurkumą, udziec z indyka w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka

Kompot wieloowocowy

 

Kisiel wiśniowy, chrupki kukurydziane

 

05.09. czwartek

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i jabłkiem  Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta z soczewicy, ogórek zielony

Zupa z fasolki szparagowe  

Kasza gryczana, jeżyki drobiowo-wieprzowym w sosie koperkowym,  buraczki

Kompot malinowy

Mus owocowo-warzywny, chlebka ryzowego

 

06.09. piątek

Kawa zbożowa

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), jajecznica na parze ze szczypiorkiem, pomidory w śmietanie

Zupa ryzowa z jarzynami

 

 

 

 

Puree ziemniaczane, rybka zapiekana w ziołach, surówka z kapusty zielonej

Kompot wieloowocowy

Smoothie z banana, brzoskwini i truskawki

 

JADŁOSPIS 09-13.09.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

09.09

poniedziałek

Kasza manna

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, szynka drobiowa, papryka czerwona

Zupa jarzynowa

Makaron z twarogiem, musem jabłkowym z cynamonem

Lemoniada arbuzowa

 

Kalarepa, ogórek zielony, marchewka- mix warzyw do schrupania

10.09. wtorek

Kawa inka

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta z twarogu z szczypiorkiem, pomidor bez skórki

Ogórkowa z ryżem 

 

Puree ziemniaczane , schab gotowany w jarzynach, buraczki 

Kompot z czarnej porzeczki

Arbuz

11.09 środa

Płatki jęczmienne  na mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, jajko na twardo, dżem, ogórek, rzodkiewka

Barszcz biały

 

Kaszotto z piersią kurczaka  z warzywami

Kompot z jabłek

 

Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem i kakao

12.09. czwartek

Owsianka ze śliwkami

Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, parówka z wody, keczup

Kalarepa, marchewka

Barszcz ukraiński 

 

Pierogi ruskie, pomidory i ogórki w śmietanie

Kompot wieloowocowy

Jabłko

13.09. piątek

Herbata ziołowa  Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta jajeczna z awokado, ogórek zielony

Pejzanka

 

 

 

Ryz z kurkumą, pulpet z dorsza w sosie pomidorowym, bukiet warzyw

Kompot malinowy

Budyń z dipem z suszonych moreli i żurawiny

 

JADŁOSPIS 16-20.09.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

16.09. poniedziałek

Płatki ryzowe na mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta warzywna z jajkiem , ogórek zielony

Zupa Koperkowa

 

 

Makaron z sosem węgierskim

Kompot wieloowocowy 

Jabłko, śliwka

17.09. wtorek

Herbatka owocowa

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, ser żółty, dżem, papryka czerwona

Pomidorowa z ryżem 

 

Puree ziemniaczane, kotlet drobiowy, surówka z marchewki i jabłka

Kompot truskawkowy

Ciasteczko owsiane z daktylami – własny wypiek. Ciepłe mleko

 

 

18.09 środa

Owsianka na mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, twarożek z ogórkiem zielonym, pomidor bez skórki 

Kapuśniak z białej kapusty  

Kasza jęczmienna, gulasz wołowy, sałata ze śmietaną z rzodkiewką i szczypiorkiem

Kompot z czarnej porzeczki

 

Smoothie z gruszki, mango i truskawek

19.09. czwartek

Makaron zacierka na mleku

Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, szynka drobiowa, papryka czerwona, kalarepa

Zupa z fasolki szparagowej

Ryz paraboliczny zapiekany z jabłkami i cynamonem polane sosem jogurtowym z wanilią.

Kompot jagodowy 

banan

20.09. piątek

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, omlet jajeczny z brokułami posypany starkowaną rzodkiewką, ogórek zielony do schrupania

Krem z marchewki i pomidorów

 

 

 

Makaron z łososiem i szpinakiem

Kompot wieloowocowy

Śliwki

 

JADŁOSPIS 23-30.09.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

23.09. poniedziałek

Płatki owsiane mleku z gruszką 

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, jajko na twardo, ser żółty

Pomidor bez skórki

Rosół

 

Ziemniaki z wody, potrawka z kurczaka z warzywami

Kompot wieloowocowy 

Winogron zielony

24.09. wtorek

Kawa inka

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta z twarożkiem wiśniowym

Barszcz czerwony

Kasza bulgur, bitki wieprzowe ze schabu w sosie własnym z ziołami,  sałata ze śmietaną i szczypiorkiem

Kompot truskawkowy

Śliwki, chrupki kukurydziane

 

 

25.09 środa

Herbata ziołowa

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta jajeczna z szynką drobiową, papryka czerwona

Zupa z fasolki szparagowej l

 

Puree ziemniaczane,  pulpeciki drobiowe w sosie pietruszkowym

Surówka z buraczków, kiszonych ogórków i papryki czerwonej

Kompot z gruszek, jabłek

 

 

Jogurt naturalny ze śliwkami  i bananem

26.09. czwartek

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, twarożek z marchewką i papryką podana na liściu sałaty

Zupa Moc Papaja

Racuchy z jabłkami z musem truskawkowym

Kompot jagodowy

 

Ogórek zielony, kalarepa, brokuł- mix warzyw do schrupania

27.09. piątek

 

Owsianka

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, pasta jajeczna z koperkiem

Marchewka

Zupa z czerwonej soczewicy

 

 

 

 

Ziemniaczane puree z kurkumą, ryba w sosie śmietanowo- ziołowym, surówka z kapusty włoskiej

Kompot wieloowocowy

Nektarynka

30.09 poniedziałek

Kasza manna z malinami

Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe), masło, ser żółty, papryka czerwona

Zupa kalafiorowo

Makaron z sosem bolognesse

Kompot ze świeżych owoców

Sok Bobofrut, biszkopcik

 

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii, herbaty.

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego.