Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

JADŁOSPIS 01-05.07.2019r..

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

01.07. PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi i brzoskwinią Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, ogórek zielony

Arbuz

Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią

Puree ziemniaczane, filet z piersi kurczaka w sosie jarzynowym, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem, Lemoniada cytrynowa

02.07. WTOREK

Kakao

Pieczywo mieszane , masło, ser żółty, szynka drobiowa, ogórek małosolny

Smoothie z truskawek, banana i nektarynki

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Makaron muszelka z pesto szpinakowym z suszonymi pomidorami

Kompot ze świeżych owoców

03.07 ŚRODA

Herbatka ziołowa Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarożkiem z rzodkiewką, ogórek zielony i marchewka do schrupania

Arbuz

Zupa Kolorowa witamina

Kasza gryczana, pulpet wieprzowo-drobiowe w sosie pomidorowym, surówka z kapusty młodej

Kompot wieloowocowy

04.07. CZWARTEK

Zacierka na mleku

Pieczywa mieszane, masło, jajecznica na parze, pomidory bez skórki z pesto bazyliowym, oliwa z pestek winogrona

Morele

Krem marchewkowy z pomidorami

Młode ziemniaki z koperkiem, gulasz z udźca indyka w sosie własnym, fasolka szparagowa z masełkiem Kompot z czarnej porzeczki

05.07. PIĄTEK

Owsianka na mleku z suszoną żurawiną, Pieczywo mieszane, masło, pasta z soczewicy podana na liściu sałaty, ogórek zielony do schrupania pokrojony w słupki

Jabłko

Zupa Rybka Pływa

Risotto mięsno-warzywne

Kompot jagodowy

JADŁOSPIS 08-12.07.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

08.07. PONIEDZIAŁEK

Kawa inka na mleku

Pieczywo mieszane masło, parówka z wody, ketchup, ogórek zielony, marchewka

Koktajl z truskawek i banana na bazie mleka

Zupa ze słodkiej kapusty

Makaron kokardki z leczo z cukinii

Kompot malinowy

09.07. WTOREK

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, pomidor bez skórki

Jajko na twardo

Brzoskwinia

Barszcz biały

Kasza pęczak, gulasz wołowy, buraczki z jabłkiem

Lemoniada z arbuza

10.07 ŚRODA

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarożku z marchewką i papryką ogórek małosolny

Sok owocowo-warzywny jednodniowy, chlebek ryzowy

Zupa ogórkowa z ryżem

Ziemniaki z wody, pulpet drobiowy w sosie paprykowym, sałata z rzodkiewką na śmietanie

Kompot wiśniowy

11.07. CZWARTEK

Owsianka na mleku z żurawiną i nektarynką Pieczywa mieszane , masło , ser żółty, dżem, pomidor bez skórki, kalarepa

Arbuz

Krupnik z kaszą jaglaną

Ziemniaczane puree z kurkumą, kotlet włoski, surówka z marchewki, jabłka i rodzynek z oliwą z oliwek

Kompot ze świeżych owoców

12.07. PIĄTEK

Kluski lane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny z brokułami , papryka czerwona

morele

Pejzanka

Ryz paraboliczny, ryba po grecku

Kompot wieloowocowy

JADŁOSPIS 15-19.07.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

15.07. PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku Pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa , jajko na twardo, pomidor bez skórki

morele

Zupa z fasolką szparagową

Kasza gryczana, gulasz wieprzowy z szynki z warzywami, mizeria na jogurcie

Kompot truskawkowy

16.07. WTOREK

Kakao Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką, ogórek zielony pokrojony w paski

Marchewka, jabłko

Pomidorowa z makaronem

Puree ziemniaczane z koperkiem, pulpet drobiowo-wieprzowy ze szpinakiem w sosie jarzynowym z kurkumą, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, natki pietruszki, jabłka, oliwy z oliwek

Kompot wieloowocowy

17.07 ŚRODA

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane masło, schab pieczony własnego wypieku, pomidor bez skórki, kalarepa

Arbuz

Barszcz ukraiński

Ryz zapiekany z jabłkami, rodzynkami i cynamonem z sosem jogurtowym

Kompot jagodowo-wiśniowy

18.07. CZWARTEK

Płatki jaglane na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, dżem ogórek małosolny

Kisiel owocowy z jabłkiem

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Makaron z sosem bolońskim na mięsie drobiowym

Lemoniada cytrynowa z miętą

19.07. PIĄTEK

Kasza manna na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, papryka czerwona

Smoothie z banan, malin i brzoskwini

Zupa z czerwonej soczewicy

Ziemniaczane puree, pulpeciki rybne w sosie koperkowym, bukiet warzyw okraszany masełkiem

Kompot wieloowocowy

JADŁOSPIS 22-31.07.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

22.07. PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku 200ml z morelami

Pieczywo mieszane, masło pasta z twarogu ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki

Jabłko

Krem Shreka

Kaszotto mięsno – warzywne ogórek kiszony

Kompot wieloowocowy

23.07. WTOREK

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z łososiem, papryką czerwoną

Arbuz

Zupa koperkowa z ziemniakami

Ryz paraboliczny, pulpet z indyka w sosie pomidorowo-bazyliowym, sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką na jogurcie

Kompot truskawkowy

24.07 ŚRODA

Kawa inka Pieczywo mieszane masło,

twarożek wiśniowy

Marchewka, kalarepa, ogórek zielony- mix warzyw do schrupania

Zupa brokułowa

Ziemniaki z koperkiem, schab duszony z jarzynami, surówka z kapusty pekińskiej

Kompot z czarnej porzeczki

25.07. CZWARTEK

Herbata ziołowa Pieczywo mieszane, masło, pierś z indyka w śmietanie- wypiek własny, pomidor bez skórki

Mus owocowo-warzywny, chrupki kukurydziane

Zupa jarzynowa

Makaron kokardka z truskawkami, morelami i twarogiem

Kompot wieloowocowy

26.07. PIĄTEK

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane masło, pasta z ryby gotowanej z jarzynami

Arbuz

Zupa ogórkowa z ryżem

Ziemniaczane puree, kotlet mięsny z soczewicą, buraczki z jabłkiem

Kompot malinowy

29.07 PONIEDZIAŁEK

Kakao na mleku

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ser żółty, pomidor bez skórki

Morele

Rosół z makaronem z lubczykiem

Ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczakiem

Lemoniada z arbuza

30.07 WTOREK

Herbata owocowa

Pieczywo mieszane , masło, twarożek z papryką i marchewką podany na sałacie

Jogurt naturalny z kaszą jaglaną i truskawkami

Pejzanka

Ryz z sosem węgierskim

Kompot jagodowy

31.07 ŚRODA

Kaszka kukurydziana na mleku

Pieczywo mieszane, masłom, pasta jajeczna z warzywami z koperkiem, ogórek małosolny

Smoothie bananowo brzoskwiniowe z malinami

Barszcz czerwony z majerankiem

Ziemniaczane puree, gulasz z szynki wieprzowej w ziołach, fasolka szparagowa z masełkiem

Kompot wieloowocowy

Dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, średniozmineralizowanej, która podawana jest np. z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii.

Do śniadania dzieci dostają świeżo zaparzoną herbatę: owocową, ziołową lub czarną (napar słomkowy).