Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

JADŁOSPIS 04-08.11.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

04.11. poniedziałek

Kakao

Pieczywo mieszane, masło, pasta z wędliny i jarzyn, ogórek zielony

Kociołek jesienny (danie rozgrzewające)

Kompot wieloowocowym

Pejzanka z kapustą

 

gruszka

 

 

 

05.11 wtorek

Owsianka na mleku z żurawiną, tartym jabłkiem i cynamonem

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, papryka czerwona

Ziemniaki z wody, gulasz wołowy, surówka z marchewki i jabłka

Kompot z czarnej porzeczki

 

Zupa ogórkowa z ryżem 

 

Winogrono

06.11. środa

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu i suszonych pomidorów z koperkiem, podane na liściu sałaty, marchewka do schrupania

Kasza gryczana, pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie bazyliowym,  surówka z selera z rodzynkami na bazie śmietany

Kompot wiśniowy

 

Kalafiorowa

Śliwka

 

07.11. czwartek

 

Płatki ryzowe na mleku  Pieczywo mieszane,  masło, pasta jajeczna z koperkiem, pomidor bez skórki

Puree ziemniaczane z dynią, szynka duszona w sosie chrzanowym, buraczki z papryką i ogórkiem kiszonym

Kompot wieloowocowy

Krupnik z kaszą jaglaną

 

 

 

Ciasteczko owsiane z daktylami i przyprawami korzennymi (własny wypiek)

08.11 piątek

 

Płatki jęczmienne ze śliwką  Pieczywo mieszane, masło, pasta z soczewicy czerwonej, podana na liściu sałaty, kalarepa do schrupania

Puree ziemniaczane, rybka pieczona w ziołach, surówka z kapusty kiszonej

Kompot z gruszek

Pomidorowa z makaronem i bazylią

banan

 

JADŁOSPIS 12-15.11.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

12.11. wtorek

Kawa zbożowa

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, pomidor bez skórki, sałata, marchewka

Makaron z twarogiem polane musem gruszkowym z wanilią

Kompot jagodowy

Zupa Brokułowa 

 

Papryka czerwona, kalarepa, ogórek zielony- paluszki warzywne

 

13.11 środa

Płatki jaglane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, ogórek zielony,  rzodkiewka

Kopytka, polędwiczki wieprzowe z pesto prowansalskim,  surówka z marchewką i jabłkiem ze śmietaną Kompot z czarnej porzeczki

Pomidorowa z ryżem  

 

Jabłko

 

14.11. czwartek

Ryz na mleku z żurawiną

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem  podana na liściu sałaty

Kasza bulgur, schab z marchewką i groszkiem, buraczki z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty

banan

 

15.11. piątek

 

Makaron na mleku

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szpinakiem, papryka czerwona, kalarepa

Ziemniaki z wody, pulpecik rybny w sosie koperkowym

Surówka z kapusty pekińskiej

Kompot ze świeżych owoców

Krem z dyni z grzankami

 

 

 

 

Śliwki 

JADŁOSPIS 18-22.11.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

18.11. poniedziałek

Ryz z morelami na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z warzywami

Makaron muszelki z sosem węgierskim na mięsie z piersi kurczaka 

Kompot z czarnej porzeczki

Zupa Moc Papaja

 

 

Mus owocowo-warzywny, biszkopty „kocie języczki”

19.11. wtorek

Herbatka ziołowa

Pieczywo mieszane, masło , pasta z ryby gotowanej  i jarzyn

Puree ziemniaczane, bitki wieprzowe z szynki w sosie ziołowym,

surówka ogórka kiszonego

Kompot wieloowocowy

Zupa z czerwonej soczewicy z papryką i pomidorami 

 

 

 

Jabłko

 

 

 

20.11 środa

Owsianka z musem malinowym

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, dżem, pomidor bez skórki

Łazanki z kapustą kiszoną

Kompot truskawkowy

 

Barszcz ukraiński 

 

 

 

 

Śliwki, chrupki kukurydziane 1

21.11. czwartek

Płatki jaglane z dynią i cynamonem

Pieczywa mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem  ogórek kiszony

Kasza kuskus, pulpet cielęcy w sosie paprykowym, surówka z kapusty pekińskiej  z jogurtem

Kompot ze świeżych owoców

Zupa Kolorowa witamina- jarzynowa 

 

Banan, kiwi

22.11. piątek

Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony z majerankiem własnego wypieku, papryka, kalarepa

 

 

Racuszki z jabłkami polane sosem jogurtowo-jagodowym

Kompot wieloowocowy

Zupa Rybka pływa 

 

 

 

sok jednodniowy

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS 25-29.11.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

25.11. poniedziałek

Kaszka kukurydziana na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką podana na liściu sałaty

Makaron bolognesse z pomidorami suszonymi i bazylią

Kompot wieloowocowy z imbirem

Krem Shreka

 

 

Jabłko

26.11. wtorek

Płatki ryzowe na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, papryka czerwona, ogórek zielony

Ziemniaki z wody, potrawka z  kurczaka

Kompot wiśniowy z jabłkami

Rosół

Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi- własny wypiek ok

 

 

 

27.11 środa

Płatki jęczmienne na mleku  Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, kalarepa, marchewka do schrupania

Dżem

Puree ziemniaczane, kotlet włoski, bukiet warzyw z masełkiem

Kompot z czarnej porzeczki

Krem z dyni z pomidorami

 

 

 

 

Banan

28.11. czwartek

Owsianka na mleku 

Pieczywo mieszane, masło, parówka z wody, ketchup, papryka czerwona, ogórek zielony

Ryz zapiekany z jabłkami i morelami

Kompot z jagód, truskawek

Kartoflanka z koperkiem

Surówka z marchewki

 

29.11. piątek

Kakao

Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny z szynką i bazylią, papryka czerwona

 

Ziemniaki puree, dorsz po grecki

Kompot wieloowocowy

Ogórkowa z koperkiem

 

 

 

Sałatka owocowa: winogron, jabłko, gruszka, żurawina

 

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, mineralnej,  która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii, herbaty.

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego i in.