Zespół Żłobków Miejskich w Szczecinie

Jadłospis

JADŁOSPIS 02-10.05.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

02.05 CZWARTEK

Płatki ryzowe na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z twarogu białego ze szczypiorkiem 40g podana na liściu sałat, papryka czerwona 30g

Chrupki kukurydziane 10g, sok owocowo-warzywny 150ml

Zupa Kolorowa witamina z kalarepą 200ml

Makaron bolognesse z mięsem wołowym i bazylią 150g

Kompot jabłkowy 200ml

06.05 PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5 g, pasta jajeczna z wędliną 40g, pomidor bez skórki 40g

banan

Krem z dyni z sucharami 200ml

Kasza bulgur z sosem mięsno-warzywnym 150g

Kompot wieloowocowy 200ml

07.05 WTOREK

Herbatka ziołowa 200ml

Pieczywo mieszane 75g, masło 5g ser żółty 10g, papryka czerwona 40g, dżem 10g

Koktajl na bazie mleka z brzoskwiniami i truskawkami 150ml

Barszcz biały z jajkiem 200ml

Ziemniaki z wody 100g, bitki schabowe w sosie ziołowym 35g/60ml, mizeria ze śmietaną 50g

Kompot malinowo -porzeczkowy 200ml

08.05 ŚRODA

Płatki jęczmienne na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g masło 5g, pasztet warzywny z soczewicą 40g

jabłko

Zupa pomidorowa z ryżem 200ml

Puree ziemniaczane 100g z koperkiem, pulpeciki drobiowo-wieprzowe ze szpinakiem w sosie jarzynowo -jogurtowym z kurkumą 40g/80ml,

Buraczki 50g

Kompot wieloowocowy 200ml

09.05 CZWARTEK

Płatki jaglane na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, polędwica wieprzowa w ziołach- własny wypiek 30g, pomidor bez skórki 40g

Papryka czerwona, marchewka, ogórek zielony-80g warzyw do schrupania

Zupa ogórkowa 200ml

Naleśniki z twarożkiem polane sosem jogurtowym z malinami + brzoskwinie, banan i mus z żurawiny 60g

Kompot truskawkowy 200ml

10.05 PIĄTEK

Kakao na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem 60g , marchewka i ogórek 40g

Winogron, gruszka 80g

Zupa brokułowa 200ml

Ryz paraboliczny 75g, dorsz po grecku 35g/80ml

Kompot wieloowocowy 200ml

JADŁOSPIS 13-17.05.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

13.05 PONIEDZIAŁEK

Płatki kukurydziane na mleku 200ml, Pieczywo mieszane 75g , masło 5g , ser żółty 10g, jajko na twardo 30g , papryka czerwona 40g

banan

Pomidorowa z makaronem

Puree ziemniaczane 100g udziec z indyka 30g w sosie własnym 60ml, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i cebulką 50g

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

14.05 WTOREK

Kawa zbożowa, Pieczywo mieszane 75g , masło 5 g parówka z wody 50g, keczup, ogórek zielony do schrupania 40g

brzoskwinia

Krem z marchewki

Racuszki z jabłkiem własnego wypieku 3 sztuki polane jogurtem z jagodami 30ml

Kompot truskawkowy 200ml

15.05. ŚRODA

Owsianka na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5g , pasta jajeczna z łososiem 40g z koperkiem

Chlebek ryzowy 10g, sok pomidorowy 200ml

Krupnik z kaszą jaglaną 200ml

Kopytka 75g,gulasz z szynki wieprzowej w sosie 35g/60ml , surówka z marchewki i jabłka 50g

Kompot malinowy 200ml

16.05. CZWARTEK

Kluski lane na m leku 200ml Pieczywo mieszane 75g masło 5g,szynka drobiowa 15g, ogórek zielony 40g, dżem 10g

Marchewka, kalarepa do schrupania 60g

Botwinka 200ml

Gołąbki „inaczej” 120g w sosie pomidorowym 50ml

Surówka z pora z jogurtem 50g

Kompot z jabłek 200ml

17.05 PIĄTEK

Herbata ziołowa 200ml Pieczywo mieszane 75g masło 5g, pasta z twarogu z rzodkiewką 40g , podana na liściu sałaty.

Koktajl na bazie mleka z bananem i malinami 150ml

Zupa Rybka Pływa

Makaron z indykiem w beszamelu z cukinią 150g

Kompot wieloowocowy słodzony suszonymi daktylami 200ml

JADŁOSPIS 20-24.05.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

20.05 PONIEDZIAŁEK

Kasza manna na mleku z suszoną morelą niesiarkowaną 200ml

Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna z awokado 40g, pomidor bez skórki 40g

Mus owocowo-warzywny

Zupa z zielonej fasoli 200ml

Leczo warzywno-mięsne z makaronem 150g

Kompot malinowo- porzeczkowy 200ml

21.05 WTOREK

Jaglanka na mleku 200ml

Pieczywo mieszane 75g, masło 5g pasta z twarogu z marchewką i papryką 40g

Jabłko

Barszcz ukraiński 200ml

Kasza gryczana 75g, jeżyki z marchewką w sosie koperkowym 40g/80ml,surówka z seler z ananasem i jogurtem 50g

Kompot truskawkowy 200ml

22.05 ŚRODA

Kaszka kukurydziana na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g masło 5g, schab pieczony w majeranku 30g własny wypiek, pomidor bez skórki 40g

Kalarepa, ogórek zielony, marchewka- mix warzyw do schrupania 100g

Kapuśniak z kminkiem 200ml

Ryz zapiekany z jabłkami i żurawiną suszoną 150g

Kompot jagodowy 200ml

23.05

GRECKI CZWARTEK

Owsianka na mleku 200ml (gluten z owsa, 5) Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)75g, masło 5g (5), jajko gotowane 60g, sos tzatziki 30g, papryka czerwona do schrupania 40g

Nektarynka

Zupa ryzowa z jarzynami 200ml

Ziemniaczane purre z koperkiem 80g, Kofty 40g, sałatka grecka 50g na bazie oliwy z oliwek

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

24.05 PIĄTEK

Kakao 200ml, Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, szynka drobiowa 15g , ser żółty 15g, pomidor bez skórki 40g

Kisiel malinowy z jabłkami 150ml (własny wyrób)

Zupa porowa z kluskami lanymi 200ml

Puree ziemniaczane 100g, pulpecik rybny w sosie pietruszkowym 40g/60ml ,surówka wielowarzywna z winegret 50g

Kompot wieloowocowy 200ml

JADŁOSPIS 27-31.05.2019r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

27.05

PONIEDZIAŁEK

Płatki jęczmienne na mleku 200ml, Pieczywo mieszane75g, masło 5g, pasta jajeczna z wędliną 40 pomidor bez skórki 40g

Jabłko

Rosół 200ml

Puree ziemniaczane 80g, potrawka z kurczaka 100ml

Ogórek kiszony 60g

Kompot wieloowocowy 200ml

28.05 WTOREK

Płatki ryzowe na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g , masło 5g , twarożek z truskawkami 40g

Marchewka, kalarepa, ogórek zielony 80g -warzywa do schrupania

Kalafiorowa z koperkiem 200ml

Kasza kuskus 75g, udziec z indyka w sosie własnym z majerankiem 30g/60ml, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem 40g

Kompot wiśniowo- jabłkowy 200ml

29.05 ŚRODA

Owsianka na mleku 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5 g, pierś z indyka pieczona w śmietanie – wypiek własny 35g, ogórek zielony40, rzodkiewka

Winogron 80g

Pejzanka 200ml

Makaron łazanki z cukinią 150g

Kompot truskawkowy 200ml

30.05. CZWARTEK

Herbata rumiankowa 200ml Pieczywo mieszane 75g , masło 5g , omlet jajeczny z brokułami 90g , papryka czerwona 40g

Pudding jaglany z malinami, daktylami – deser 3-warstwowy

Ogórkowa z ryżem 200ml

Puree ziemniaczane 100g, kotlet włoski 40g pomidor bez skórki ze szczypiorkiem i oliwą z pestek winogrona 60g

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

31.05. PIĄTEK

Kakao 200ml

Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, twaróg śmietankowy z rzodkiewką 40g podany na liściu sałaty

Banan

Zupa jarzynowa 200ml

Ziemniaki z wody z koperkiem 80g, rybka w sosie śmietanowo -ziołowym 35g/60ml, surówka z kiszonej kapusty 50g

Kompot wieloowocowy 200ml

Przez cały dzień dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, średniozmineralizowanej, która podawana jest np. z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii. Do śniadania dzieci dostają świeżo zaparzoną herbatę: owocową, ziołową lub czarną.