Jadłospis
JADŁOSPIS 18-22.01.2021r.DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
18.01. poniedziałek | Makaron zacierka na mleku Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor bez skórki, rzodkiewka Dżem niskosłodzony |
Ryz uprażony z kurkumą, udziec z indyka w sosie własnym, fasolka zielona z wody okraszana masełkiem Kompot truskawkowy |
Kapuśniak z kminkiem | jabłko |
19.01 wtorek | Herbata miętowa Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby z jarzynami i szczypiorkiem Paprykowe paluszki do schrupania |
Pierogi leniwe polane sosem malinowym na ciepło Kompot wieloowocowy |
Zupa gulaszowa | Mandarynki, suszone owoce: morele niesiarkowane, daktyle |
20.01. środa | Owsianka na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, ogórek zielony |
Kasza gryczana na sypko 90g, gulasz z szynki w sosie koperkowym 30g/60ml, buraczki z jabłkiem 50g Kompot wieloowocowy 200ml |
Krem Shreka | Kiwi, chrupki kukurydziane |
21.01. czwartek | Płatki jaglane na mleku z żurawiną, jabłkiem Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z papryką, szczypiorek |
Ziemniaki z wody, polędwica drobiowa pod pierzynką z marchewki i i pora, surówka z selera, jabłka z rodzynkami Kompot jagodowy |
Zupa pomidorowa z makaronem | Pomarańcz |
22.01 piątek |
Kawa inka z miodem Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze z brokułami | Ziemniaki puree, pulpet rybny w sosie pomidorowym, surówka z kapusty czerwonej Kompot wiśniowy |
Krupnik z kaszą pęczak | Banan |
DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
25.01. poniedziałek | Płatki jęczmienne na mleku Pieczywa mieszane, masło, ser żółty, dżem niskosłodzony, pomidor bez skórki |
Kasza bulgur na sypko, pulpet cielęcy w sosie paprykowym, bukiet warzyw z wody okraszany masełkiem Kompot wieloowocowy |
Zupa Pejzanka | Mandarynka, jabłko |
26.01. wtorek | Herbata z imbirem Pieczywo miesza, masło, wędlina, pasta z twarogu ze szczypiorkiem Papryka kolorowa |
Puree ziemniaczane, kotlet włoski, surówka z pora, marchewki i kukurydzy Kompot truskawkowy |
Ogórkowa z ryżem |
Pudding jaglany z owocami |
27.01środa | Płatki orkiszowe na mleku Pieczywo mieszane, masło, pierś z indyka w śmietanie (własny wypiek), ogórek, papryka kolorowa, marchewka- mix warzyw do schrupania |
Naleśniki z twarogiem i owocami polane jogurtem naturalnym z malinami Kompot jagodowy |
Zupa kolorowa witamina z kalarepą | Mus warzywny, chlebek ryżowy |
28.01. czwartek | Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki z pesto pietruszkowym |
Ziemniaczane puree, polędwica wp. zapiekana po prowansalska, buraczki na ciepło Kompot z czarnej porzeczki |
Zupa grysikowa z koperkiem |
banan |
29.01. piątek | Płatki owsiane na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta z soczewicy czerwonej z pieczoną papryką i marchewką, ogórek zielony | Kopytka, pierś z kurczaka w sosie na bazie szpinaku, surówka z marchewki i jabłka Kompot malinowy |
Zupa Rybka pływa |
Chałka drożdżowa z masełkiem i dżemem, herbata owocowa |
Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).