Jadłospis


JADŁOSPIS 19-23.10.2020r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
19.10. poniedziałek Herbata ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką, ogórek zielony
Kaszotto drobiowe z warzywami
Kompot malinowy
Kapuśniaczek

Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem i brzoskwinią 
20.10. wtorek Płatki ryzowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, pomidor bez skórki
Puree ziemniaczane z rozmarynem, polędwica wieprzowa zapiekana po prowansalsku,
Surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną
Kompot z truskawek
Krupnik z kaszą jaglaną Jabłko, śliwki

21.10 środa Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor bez skórki,
Dżem niskosłodzony
Kopytka, gulasz wołowy w sosie własnym, buraczki
Kompot wieloowocowy
Zupa ogórkowa z ryżem
banan
22.10. czwartek Makaron zacierka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser biały, ogórek zielony, marchewka
Kociołek rozgrzewający
Kompot z czarnej porzeczki
Krem Shreka
Gruszka
23.10. piątek
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane 75g, masło, pasta rybna z włoszczyzną
Makaron bolognesse w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorkami i ziołami
Kompot wieloowocowy
Zupa z fasolki zielonej

Biszkopty kocie języczki, śliwki


















26-30.10.2020r.
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PDWIECZOREK
26.10. poniedziałek Kakao z miodem
Pieczywo mieszane, masło, twarożek z ogórkiem zielonym
Ziemniaki z wody , pieczeń rzymska wieprzowa w sosie pomidorowo-ziołowym, bukiet warzyw okraszany masełkiem
Kompot wieloowocowy
Barszcz biały Jabłko pieczone ze śliwką
27.10 wtorek
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta warzywna z jajkiem, papryka czerwona
Łazanki  kapustą kiszoną z szynką wieprzową
Kompot wieloowocowy
Barszcz czerwony z majerankiem Budyń z malinami
28.10 środa
Ryz na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek zielony, kalarepa
Dżem niskosłodzony
Ziemniaczane puree z kurkumą, pulpet drobiowo- wieprzowy w sosie koperkowym, surówka z selera z kukurydzą
Kompot truskawkowy
Krem z soczewicy czerwonej Sałatka owocowa z winogronu, jabłka, śliwki i żurawiny polana jogurtem naturalnym
29.10 czwartek
Owsianka na mleku  Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny na parze ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki z pesto bazyliowym   Kasza gryczana na sypko, gulasz z piersi kurczaka
Surówka z kiszonego ogórka
Kompot z czarnej porzeczki
Zupa Rybka Pływa Banan, chałka drożdżowa
30.10 piątek Płatki jaglane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidory bez skórki, sałata
Ryz zapiekany z jabłkami z cynamonem i wanilią, polane jogurtem naturalnym z jagodami
Kompot wieloowocowy
Zupa Brokułowa z koperkiem Chrupki kukurydziane, śliwki

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej,  która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).