Jadłospis

JADŁOSPIS 18-22.01.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
18.01. poniedziałek Makaron zacierka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor bez skórki, rzodkiewka
Dżem niskosłodzony
Ryz uprażony z kurkumą, udziec z indyka w sosie własnym, fasolka zielona z wody okraszana masełkiem
Kompot truskawkowy
Kapuśniak z kminkiem jabłko





 
19.01 wtorek Herbata miętowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby z jarzynami i szczypiorkiem
Paprykowe paluszki do schrupania
Pierogi leniwe polane sosem malinowym na ciepło
Kompot wieloowocowy

 
Zupa gulaszowa Mandarynki, suszone owoce: morele niesiarkowane, daktyle
20.01. środa Owsianka na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, ogórek zielony

 
Kasza gryczana na sypko 90g, gulasz z szynki w sosie koperkowym 30g/60ml, buraczki z jabłkiem 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Krem Shreka Kiwi, chrupki kukurydziane
21.01. czwartek Płatki jaglane na mleku z żurawiną, jabłkiem
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z papryką, szczypiorek
Ziemniaki z wody, polędwica drobiowa pod pierzynką z marchewki i i pora, surówka z selera, jabłka z rodzynkami
Kompot jagodowy

 
Zupa pomidorowa z makaronem Pomarańcz

 
22.01 piątek

 
Kawa inka z miodem Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze z brokułami Ziemniaki puree, pulpet rybny w sosie pomidorowym, surówka z kapusty czerwonej
Kompot wiśniowy
Krupnik z kaszą pęczak Banan
JADŁOSPIS 25-29.01.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
25.01. poniedziałek Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywa mieszane, masło, ser żółty, dżem niskosłodzony, pomidor bez skórki
Kasza bulgur na sypko, pulpet cielęcy w sosie paprykowym, bukiet warzyw z wody okraszany masełkiem
Kompot wieloowocowy
Zupa Pejzanka Mandarynka, jabłko





 
26.01. wtorek Herbata z imbirem
Pieczywo miesza, masło, wędlina, pasta z twarogu ze szczypiorkiem
Papryka kolorowa
Puree ziemniaczane, kotlet włoski, surówka z pora, marchewki i kukurydzy
Kompot truskawkowy
Ogórkowa z ryżem

 
Pudding jaglany z owocami



 
27.01środa Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pierś z indyka w śmietanie (własny wypiek), ogórek, papryka kolorowa, marchewka- mix warzyw do schrupania
Naleśniki z twarogiem i owocami polane jogurtem naturalnym z malinami
Kompot jagodowy

 
Zupa kolorowa witamina z kalarepą Mus warzywny, chlebek ryżowy
28.01. czwartek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki z pesto pietruszkowym
Ziemniaczane puree, polędwica wp. zapiekana po prowansalska, buraczki na ciepło
Kompot z czarnej porzeczki
Zupa grysikowa z koperkiem



 
banan
29.01. piątek Płatki owsiane na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta z soczewicy czerwonej z pieczoną papryką i marchewką, ogórek zielony Kopytka, pierś z kurczaka w sosie na bazie szpinaku, surówka z marchewki i jabłka
Kompot malinowy
Zupa Rybka pływa







 
Chałka drożdżowa z masełkiem i dżemem, herbata owocowa



Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).