Jadłospis

JADŁOSPIS 17-21.01.2022r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
17.01. poniedziałek Zacierka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta jajeczna z koperkiem, papryka, rzodkiewka

 
Ziemniaki z wody, udziec z indyka w sosie własnym, fasolka zielona z wody okraszana masełkiem
Kompot truskawkowy
Pomidorowa z ryżem Jabłko pieczone z cynamonem i suszoną śliwką





 
18.01 wtorek Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pieczony schab w majeranku (własny wypiek), pomidor bez skórki, ogórek zielony
Pierogi leniwe polane sosem malinowym na ciepło
Kompot wieloowocowy

 
Zupa gulaszowa 200ml

 
Banan, mandarynka
19.01. środa Herbata miętowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby z jarzynami i szczypiorkiem

 
Kasza gryczana na sypko, gulasz z szynki w sosie koperkowym, buraczki z jabłkiem
Kompot wieloowocowy
Moc papaja Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną
20.01. czwartek Płatki jaglane na mleku z żurawiną, jabłkiem
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z papryką, szczypiorek
Puree ziemniaczane, polędwica drobiowa pod pierzynką z marchewki, surówka z selera, jabłka z rodzynkami
Kompot jagodowy
Krem z soczewicy z pomidorami Pomarańcz

 
21.01 piątek

 
Kawa inka z miodem Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, paluszki warzywne papryka kolorowa, marchewka, ogórek Ziemniaki puree, kotlet rybny z porem, surówka z kapusty czerwonej
Kompot wiśniowy
Krupnik z kaszą pęczak Banan
















































JADŁOSPIS 24-31.01.2022r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
24.01. poniedziałek Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywa mieszane, masło, ser żółty, konfitura niskosłodzona, pomidor bez skórki
Kasza bulgur na sypko, pulpet cielęcy w sosie paprykowym, bukiet warzyw z wody okraszany masełkiem
Kompot wieloowocowy
Zupa ogórkowa z koperkiem Mandarynka, kiwi, morele niesiarkowane





 
25.01. wtorek Herbata z imbirem
Pieczywo miesza, masło, wędlina, pasta jajeczna z koperkiem, papryka kolorowa
Puree ziemniaczane, kotlet włoski, surówka z pora, marchewki i kukurydzy
Kompot truskawkowy
Grysikowa

 
Jabłko pieczone z cynamonem i śliwką

 
26.01środa Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pierś z indyka w śmietanie (własny wypiek), ogórek, papryka kolorowa, marchewka- mix warzyw do schrupania
Naleśniki z twarogiem polane jogurtem naturalnym z malinami
Kompot jagodowy
Zupa kolorowa witamina z kalarepą Banan

 
27.01. czwartek Płatki jaglane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z zielonym ogórkiem, papryka kolorowa
Ziemniaczane puree, polędwica wp. zapiekana po prowansalska, buraczki na ciepło
Kompot z czarnej porzeczki
Pomidorowa z makaronem



 
Pomarańcza
28.01. piątek

 
Herbatka ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki z pesto pietruszkowym
Makaron z kurczakiem, brokułami i marchewką
Kompot malinowy
Zupa Rybka pływa







 
Mus warzywny, chlebek ryżowy
31.01. poniedziałek Owsianka z jabłkiem i cynamonem
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, papryka kolorowa, ogórek zielony
Ziemniaczane puree, kotlecik ze szpinakiem zapiekany w piecu konwekcyjnym, surówka wielowarzywna
Kompot wieloowocowy
Krupnik z kaszą jaglaną Chałka drożdżowa z masłem konfiturą niskosłodzoną



Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo). Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).