Jadłospis

JADŁOSPIS 19-23.04.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
19.04
poniedziałek
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, ogórek zielony, rzodkiewka
Risotto mięso- warzywne
Kompot wieloowocowy
Zupa kalafiorowa z koperkiem



 
Marchewka, jabłko – paluszki do schrupania
20.04 wtorek Kaszka kukurydziana z jagodami na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu papryki i marchewki podana na liściu sałaty

 
Ziemniaczane purre, potrawka z gotowanego kurczaka z warzywami
Kompot wiśniowo- jabłkowy



 
Rosół tradycyjny z lubczykiem

 
Banan



 
21.04 środa Owsianka na mleku Pieczywo mieszane, masło, polędwica wieprzowa po prowansalsku (własny wypiek), pomidor bez skórki, papryka żółta Makaron kokardki ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Kompot truskawkowy
Barszcz ukraiński na wywarze jarskim Chałka drożdżowa z masłem i dżemem niskosłodzonym

 
22.04. czwartek Herbata rumiankowa Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, wędlina, pomidor bez skórki

 
Ziemniaki z wody z koperkiem, schab duszony w jarzynach, surówka wielowarzywna
Kompot wieloowocowy

 
Krupnik z kaszy jaglanej Jogurt naturalny z truskawkami i bananem 150ml
23.04. piątek

 
Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem, papryka czerwona

 
Kasza bulgur na sypko, pulpet rybny w sosie pomidorowym, ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy

 
Pejzanka







 
Kisiel wiśniowy z gruszką – wyrób własny 150ml
















































JADŁOSPIS 26-30.04.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
26.04 poniedziałek Płatki jaglane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, sałata, pomidor bez skórki, twarożek
Puree ziemniaczane, jeżyki z marchewką w sosie pietruszkowym, buraczki z jabłkiem
Kompot wieloowocowy
Zupa porowa z kluskami lanymi

 
Gruszka, winogron

 
27.04 wtorek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, papryka kolorowa
Dżem niskosłodzony
Kasza jęczmienna pęczak, gulasz z piersi kurczaka w sosie własnym, brokuły gotowane na parze okraszane masełkiem
Kompot truskawkowy
Barszcz biały z majerankiem





 
Jabłko, marchewka

 
28.04 środa Kawa zbożowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta z łososia i jajka, pomidor bez skórki
Pierożki leniwe z sosem malinowym na bazie jogurtowym naturalnego
Kompot z czarne porzeczki z daktylami
Zupa ogórkowa

 
Nektarynka

 
29.04 czwartek Płatki owsiane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką, ogórek zielony, papryka kolorowa
Ziemniaki z wody, kotlet włoski, surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną
Kompot z wieloowocowy

 
Krem z czerwonej soczewicy

 
Banan, sok owocowy
30.04 piątek

 
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, hummus (własny wyrób), paluszki warzywne: ogórek zielony, papryka kolorowa
Ziemniaczane puree, ryba zapiekana w sosie śmietanowo-ziołowym, surówka z sałaty lodowej z vinegret
Kompot malinowy
Zupa Moc Papaja z ryżem





 
Ciasto jogurtowe z owocami (własny wypiek)



Dzieci podczas pobytu w żłobku mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).