Jadłospis

JADŁOSPIS 02-10.11.2023
 
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.11.
czwartek
Płatki jaglane na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem75/5g,
hummus (własny wyrób) 50g,
papryka kolorowa 50g
Gołąbki „inaczej” zapiekane w sosie
pomidorowym 130g/60ml,
brokuły gotowane na parze 50g



 
Żurek z jajkiem 200ml Gruszka, śliwki 100g

 
03.11.
piątek
Kasza manna ze śliwką 200ml
pieczywo mieszane z masłem75/5g,
twaróg śmietankowy z ogórkiem
50g,
papryka kolorowa 40g

 
Puree ziemniaczane 90g,
pulpet rybny w sosie chrzanowym 40g/50ml,
surówka colesław 50g
Zupa pomidorowa z
ryżem i bazylią 200ml
Banan
06.11.
poniedziałek

 
Zacierka na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, konfitura 20g,
sałata lodowa, ketchup

 
Kasza jęczmienna pęczak 80g,
schab duszony w sosie pietruszkowym
35g/60ml,
surówka z ogórka kiszonego z marchewką i
oliwą 50g
Zupa kalafiorowa
200ml





 
Mus truskawkowo-
brzoskwiniowy,
chrupki kukurydziane
07.11
wtorek

 
Płatki orkiszowe na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczno-twarogowa z
koperkiem45g,
pomidor bez skórki 40g

 
Ziemniaki z koperkiem 100g,
potrawka z kurczaka i warzyw 40g/60ml,
marchewka z groszkiem i masłem 50g

 
Rosół z makaronem
200ml
Sok wieloowocowy,
wafelek ryżowy
08.11
środa
Kawa inka z miodem na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z kurczaka i warzyw 50g,
ogórek kiszony 40g

 
Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem
jogurtowo waniliowym 150g/60ml



 
Barszcz ukraiński
200ml
Papryka czerwona,
kalarepa,

 
09.11
czwartek
Płatki kukurydziane na mleku 200ml ,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
wędlina wieprzowa 10g, ser żółty
15g,
ogórek zielony 40g
Puree ziemniaczane 90g,
kotlet mielony drobiowy 40g,
sałata lodowa z pomidorami i pesto
pietruszkowym 50g

 
Kapuśniak z kiszonej
kapusty 200ml
Chałka drożdżowa z
masłem i konfiturą
30g/5g/10g
ciepłe mleko 150ml
10.11
piątek
Herbata owocowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze ze szczypiorkiem
80g, pomidor bez skórki 40g

 
Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i
suszonymi pomidorami 120g,
łosoś pieczony w ziołach 35g,

 
Krem z dyni i batatów
200ml





 
Jogurt naturalny z
jagodami 150ml
JADŁOSPIS 13-17.11.2023
 
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
13.11. poniedziałek Makaron gwiazdki na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy ze szczypiorkiem i
rzodkiewką 50g,
papryka czerwona 40g
Ziemniaki z kurkumą 90g,
gulasz z piersi indyka w sosie własnym z
jarzynami 35g/60ml,
fasolka szparagowa z masłem 50g
Krupnik z kaszą
jaglaną 200ml
Mus owocowo-warzywny,
biszkopt
14.11. wtorek Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
schab pieczony z majerankiem 30g,
pomidor bez skórki 40g
Makaron z twarogiem śmietankowym polany
jogurtem z truskawkami 190g

 
Zupa jarzynowa
200ml





 
Smoothie z mango i selera
naciowego





 
15.11
środa
Owsianka z musem malinowym 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 12g, jajko gotowane 30g,
sałata,

 
Ziemniaczane puree z batatami 90g,
polędwiczki wieprzowe pieczone po
prowansalsku 35g,
surówka z buraków i jabłka 50g
Zupa ogórkowa 200ml

 
Jabłko zapiekane ze
śliwką
16.11. czwartek Płatki jaglane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z koperkiem 45g,
pomidor bez skórki 50g

 
Kasz bulgur 75g
pulpet drobiowy w sosie paprykowym 40g/60ml,
surówka z selera z rodzynkami 50g



 
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml Banan

 
17.11.
piątek
Kakao z miodem 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z soczewicy z pieczonymi
warzywami 50g,
ogórek 40g
Ziemniaki z koperkiem 90g,
pieczeń rybna w sosie jarzynowym 40g/50ml,
surówka z kiszonej kapusty 50g
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml



 
Ciastko owsiane z daktylami (własny wypiek), herbata ziołowa 200ml



 
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.

JADŁOSPIS 20-24.11.2023

 
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE

 
II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
20.11. poniedziałek Płatki owsiane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze 50g,
pomidor bez skórki 40g
konfitura niskosłodzona 10g
Kociołek rozgrzewający z imbirem na bazie kaszy pęczak i ciecierzycy 180g Zupa brokułowa
200ml

 
Jabłko, melon
21.11
wtorek
Płatki jaglane na mleku z morelą suszoną 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
paprykarz z dorsza (wyrób własny) 40g,
papryka czerwona 40g
Kopytka 90g,
bigos z kiszonej i białej kapusty z mięsem z
indyka i pomidorami 100g
Zupa wiedeńska
200ml

 
Mus owocowo-warzywny
22.11
środa
Ryż na mleku z cynamonem 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z awokado i koperkiem
50g, ogórek 50g
Ziemniaki puree 90g,
jeżyki z szynki 35g
buraczki na ciepło 50g
Zupa szpinakowa
200ml
Chałka drożdżowa z
masłem ok 30g/5g,
kakao na mleku 150ml
23.11.
czwartek
Herbata miętowa z miodem 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
wędlina drobiowa 30g,
ogórek kiszony 50g
 
Naleśniki z twarogiem i konfiturą truskawkową polane jogurtem z wanilią 150g/30ml

 
Zupa rybna z papryką 200ml

 
Kalarepa, marchewka
wafelek ryżowy
24.11.
piątek

 
Kasza kukurydziana na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy z pieczonym
burakiem 50g,
pomidor bez skórki 40g
Ziemniaki z koperkiem 90g,
gulasz wołowy 35g/60ml,
surówka z marchewki, pora i jabłka 50g


 
Krem z dyni z
pomidorami 200ml



 
Banan

 

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych

JADŁOSPIS 27-30.11.2023
 
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE

 
II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
27.11. poniedziałek Lane kluski na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, jajko gotowane 30g,
ogórek 40g, sałata lodowa
Ziemniaki z koperkiem 100g,
bitki schabowe w sosie ziołowym 35g/50ml,
surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną i
chrzanem 50g

 
Krupnik z kaszą
jęczmienną 200ml
Kisiel owocowy,
ciastko jaglane
28.11
wtorek
Płatki kukurydziane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z ryby gotowanej i warzyw 40g,
ogórek kiszony 40g

 
Leniwe pierogi z jogurtem truskawkowym
150g/30ml
Zupa zimowa 200ml Mus owocowo-warzywny
29.11
środa
Płatki ryżowe na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z jajek i twarogu 50g
rzodkiewka 40g

 
Makaron w sosie bolońskim z cukinią i świeżą
bazylią 180g
Zupa gulaszowa
200ml
Mandarynka, jabłko
30.11.
czwartek
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg brzoskwiniowy 45g

 
Ziemniaki puree 90g,
filet z kurczaka panierowany 45g,
mizeria z ogórka z jogurtem 50g

 
Zupa ryżowa 200ml

 
Budyń z kaszy kuskus na
mleku z jagodami
,

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.