Jadłospis
Jadłospis 01.02.-03.02.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.02 środa |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, marchewka 30g |
Ryż basmati z szynką w sosie węgierskim 180g, Kompot wieloowocowy z daktylami 200ml |
Zupa zimowa z kalarepą 200ml |
Mandarynka, wafelek hipp |
02.02 czwartek |
Owsianka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, konfitura owocowa 10g, papryka czerwona 30g |
Puree ziemniaczane z kurkumą 100g, pieczeń rzymska w sosie ziołowym 35g/60ml, surówka z pora, marchewki i jabłka 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 200ml | Jabłko zapiekane z żurawiną |
03.02 piątek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, wędlina drobiowa 15g, pół jajka, sałata, pomidor 30g |
Makaron penne ze szpinakiem, pieczonym łososiem i suszonymi pomidorami 180g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Barszcz czerwony 200ml | Banan |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 06.02.-10.02.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
06.02 poniedziałek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z twarogu z rzodkiewką 45g, ogórek 40g |
Kaszotto kuskus z indykiem i warzywami 180g, Kompot wiśniowy 200ml |
Kapuśniak z kminkiem 200ml | Gruszka |
07.02 wtorek |
Zacierka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, hummus z ciecierzycy z marchewką i czosnkiem 45g, papryka czerwona 30g |
Puree ziemniaczane100g, kotlet włoski 45g, buraczki na ciepło 50g, kompot malinowy 200ml |
Zupa ogórkowa 200ml | Jabłko, melon |
08.02 środa |
Kawa zbożowa 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, schab pieczony w ziołach 40g, sałata, pomidor 30g, |
Pierogi leniwe polane sosem jogurtowo-truskawkowym 150g/30ml, mięta z miodem i cytryną 200ml |
Zupa z zielonej fasolki 200ml | Banan |
09.02 czwartek |
Kasza kukurydziana na mleku z malinami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, jajecznica ze szczypiorem 50g, rzodkiewka 30g |
Puree ziemniaczane 100g, polędwica wieprzowa pod pierzynką z marchewki i pora 40g/30g, brokuły na parze 40g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Ciastko jaglane |
10.02 piątek |
Herbata owocowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 10g, szynka wieprzowa 10g, ogórek kiszony 40g |
Ziemniaki z wody 80g, pieczeń rybna w sosie jarzynowym 40g/60ml, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Krupnik z kaszą jęczmienną 200ml | Jogurt naturalny z brzoskwinią i prażonymi płatkami orkiszowymi. |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 13.02-17.02.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
13.02 poniedziałek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 50g, papryka czerwona 30g |
Makaron muszelka 75g, udziec z indyka w sosie majerankowym 30g/60ml, bukiet warzyw gotowanych na parze 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Zupa szpinakowa 200ml | Banan |
14.02 wtorek |
Herbata z imbirem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, paprykarz z dorsza 45g, |
Ziemniaki z koperkiem 100g, bigos z szynką, kapustą białą i kapustą kiszoną 120g, kompot wieloowocowy 200ml |
Barszcz biały z jajkiem 200ml | Budyń z jagodami 150ml |
15.02 środa |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg z ogórkiem i czosnkiem 45g, pomidor 50g |
Kasza gryczana 75g, gulasz meksykański z wołowiną 35g/80ml, surówka coleslaw 50g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Krem z dyni 200ml | Pomarańcza |
16.02 czwartek |
Kasza jaglana na mleku z bananem i daktylami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, pół jajka, sałata |
Puree ziemniaczane 100g, pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie pietruszkowym 45g/50ml, surówka z marchewki z jabłkiem i śmietaną 50g, kompot wiśniowy 200ml |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml | Gruszka |
17.02 piątek |
Płatki ryżowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z soczewicy 45g, ogórek 40g |
Naleśniki z twarogiem i truskawkami polane jogurtem waniliowym 150g/50ml, lemoniada cytrynowa 200ml |
Zupa rybna z papryką 200ml | Marchewka, kalarepa |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 20.02-24.02.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
20.02 poniedziałek |
Kasza manna na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z twarogu i jajek 45g, pomidor 30g |
Kasza bulgur 75g, jeżyki cielęce z marchewką w sosie koperkowym 40g/60ml, surówka z ogórka kiszonego 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Jabłko, gruszka |
21.02 wtorek |
Płatki jaglane na mleku z morelą 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, wędlina 15g, ser żółty 10g, sałata, ogórek kiszony 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, potrawka z kurczaka z warzywami 35g/60ml/ groszek gotowany z masłem 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Rosół z makaronem 200ml | Kisiel wiśniowy |
22.02 środa |
Kawa zbożowa na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pieczeń rzymska 35g, papryka kolorowa 40g |
Ryż zapiekany z musem jabłkowym z cynamonem 180g, sos jogurtowy z wanilią 30ml, herbata ziołowa 200ml |
Barszcz ukraiński 200ml | Mus warzywno-owocowy |
23.02 czwartek |
Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg śmietankowy z rzodkiewką 45g, ogórek 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, bitki schabowe w sosie własnym 35g/60ml, surówka z selera z rodzynkami i śmietaną 50g, kompot jagodowy 200ml |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami 200ml | Banan |
24.02 piątek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z awokado 45g, pomidor 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet z rybny zapiekany w sosie śmietanowym z brokułami 75g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa krem z soczewicy z pestkami dyni 200ml | Ciasto jogurtowe z owocami |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 27.02-28.02.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
27.02 poniedziałek |
Bawarka 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg brzoskwiniowy 45g, marchewka 30g |
Ryż z kurkumą 75g, filet z kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem 40g,60ml, sałatka z pomidorów z pesto pietruszkowym na oliwie z oliwek 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml | mandarynka |
28.02 wtorek |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z łososia i warzyw 45g, papryka czerwona 50g |
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 3 szt, sos jogurtowy z wanilią 40ml, kompot wiśniowy 200ml |
Zupa ziemniaczana 200ml | Smoothie bananowe z awokado |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).