Jadłospis

JADŁOSPIS 02-06.08.2021r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

02.08 poniedziałek

Herbata rumiankowa

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta jajeczna z koperkiem, pomidor bez skórki

Łazanki z cukinią i pietruszką

Kompot ze świeżych owoców

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Nutella” z malinami

03.08 wtorek

Płatki ryzowe na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek zielony, papryka kolorowa

Konfitura niskosłodzona

Kasza gryczana, pulpet wieprzowo-drobiowe w sosie pietruszkowym, surówka „colesław”

Kompot truskawkowy 200ml

Zupa z fasolki szparagowej

Arbuz

04.08. środa

Makaron zacierka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze z brokułem, papryka czerwona

Młode ziemniaki z koperkiem, gulasz z udźca indyka w sosie własnym, mizeria

Lemoniada z arbuza

Krem marchewkowy z pomidorami

Banan

05.08. czwartek

Kawa inka na mleku

Pieczywo mieszane, masło, hummus z papryką i marchewką, ogórek zielony

Ziemniaczane puree, kotlet włoski z kapustą, surówka z marchewki i jabłka

Kompot malinowy

Pomidorowa z ryżem z bazylią

Jabłko, chrupki kukurydziane

06.08 piątek

Owsianka z borówkami na mleku

Pieczywo mieszane, masło, twarożek z papryką i szczypiorkiem podany na liściu sałaty, paluszki marchewkowe

Ryz paraboliczny, ryba po grecku

Kompot wieloowocowy

Zupa brokułowa

Nektarynka

JADŁOSPIS 09-13.08.2021r.

DNI TYGODNIA

I ŚNIADANIE

II DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

09.08. poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, ogórek zielony, papryka czerwona

Makaron bolognesse na mięsie drobiowym

Kompot wieloowocowy

Barszcz biały z tarkowanym jajkiem i z majerankiem

Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem, chlebek ryżowy

10.08 wtorek

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony w majeranku (własny wypiek), pomidor bez skórki

Ziemniaki z koperkiem, ryba pieczona w sosie śmietanowo -ziołowym, buraczki z jabłkiem

Lemoniada cytrynowa

Krupnik z kaszy jaglanej

Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną

11.08. środa

Owsianka na mleku z malinami

Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pomidor bez skórki

Ziemniaczane puree z kurkumą, polędwica drobiową pod pierzynką z marchewki, brokuły z wody okraszane masełkiem

Kompot wieloowocowy

Ogórkowa z ryżem i koperkiem

Arbuz

12.08 czwartek

Płatki jaglane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, papryka czerwona, kalarepa

Kasza pęczak, gulasz wołowy, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem

Lemoniada arbuzowa

Zupa z czerwonej soczewicy

Smoothie owocowe

13.08. piątek

Herbata ziołowa

Pieczywo mieszane, masło,

Parówka z wody, keczup, papryka, ogórek ,marchewka- paluszki warzywne do schrupania

Naleśniki z twarożkiem i musem jabłkowym

Kompot wieloowocowy

Zupa Kolorowa Witamina

Koktajl mleczny z malinami

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej (napar słomkowy)), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo). Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).