Jadłospis
JADŁOSPIS 02-10.11.2023DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.11. czwartek |
Płatki jaglane na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem75/5g, hummus (własny wyrób) 50g, papryka kolorowa 50g |
Gołąbki „inaczej” zapiekane w sosie pomidorowym 130g/60ml, brokuły gotowane na parze 50g |
Żurek z jajkiem 200ml | Gruszka, śliwki 100g |
03.11. piątek |
Kasza manna ze śliwką 200ml pieczywo mieszane z masłem75/5g, twaróg śmietankowy z ogórkiem 50g, papryka kolorowa 40g |
Puree ziemniaczane 90g, pulpet rybny w sosie chrzanowym 40g/50ml, surówka colesław 50g |
Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią 200ml |
Banan |
06.11. poniedziałek |
Zacierka na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, konfitura 20g, sałata lodowa, ketchup |
Kasza jęczmienna pęczak 80g, schab duszony w sosie pietruszkowym 35g/60ml, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i oliwą 50g |
Zupa kalafiorowa 200ml |
Mus truskawkowo- brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane |
07.11 wtorek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczno-twarogowa z koperkiem45g, pomidor bez skórki 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, potrawka z kurczaka i warzyw 40g/60ml, marchewka z groszkiem i masłem 50g |
Rosół z makaronem 200ml |
Sok wieloowocowy, wafelek ryżowy |
08.11 środa |
Kawa inka z miodem na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z kurczaka i warzyw 50g, ogórek kiszony 40g |
Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowo waniliowym 150g/60ml |
Barszcz ukraiński 200ml |
Papryka czerwona, kalarepa, |
09.11 czwartek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml , pieczywo mieszane z masłem 75/5g, wędlina wieprzowa 10g, ser żółty 15g, ogórek zielony 40g |
Puree ziemniaczane 90g, kotlet mielony drobiowy 40g, sałata lodowa z pomidorami i pesto pietruszkowym 50g |
Kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml |
Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą 30g/5g/10g ciepłe mleko 150ml |
10.11 piątek |
Herbata owocowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze ze szczypiorkiem 80g, pomidor bez skórki 40g |
Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 120g, łosoś pieczony w ziołach 35g, |
Krem z dyni i batatów 200ml |
Jogurt naturalny z jagodami 150ml |
DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
13.11. poniedziałek | Makaron gwiazdki na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką 50g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z kurkumą 90g, gulasz z piersi indyka w sosie własnym z jarzynami 35g/60ml, fasolka szparagowa z masłem 50g |
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml |
Mus owocowo-warzywny, biszkopt |
14.11. wtorek | Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, schab pieczony z majerankiem 30g, pomidor bez skórki 40g |
Makaron z twarogiem śmietankowym polany jogurtem z truskawkami 190g |
Zupa jarzynowa 200ml |
Smoothie z mango i selera naciowego |
15.11 środa |
Owsianka z musem malinowym 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 12g, jajko gotowane 30g, sałata, |
Ziemniaczane puree z batatami 90g, polędwiczki wieprzowe pieczone po prowansalsku 35g, surówka z buraków i jabłka 50g |
Zupa ogórkowa 200ml |
Jabłko zapiekane ze śliwką |
16.11. czwartek | Płatki jaglane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, pomidor bez skórki 50g |
Kasz bulgur 75g pulpet drobiowy w sosie paprykowym 40g/60ml, surówka z selera z rodzynkami 50g |
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml | Banan |
17.11. piątek |
Kakao z miodem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z soczewicy z pieczonymi warzywami 50g, ogórek 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, pieczeń rybna w sosie jarzynowym 40g/50ml, surówka z kiszonej kapusty 50g |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml |
Ciastko owsiane z daktylami (własny wypiek), herbata ziołowa 200ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 20-24.11.2023
DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE |
II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
20.11. poniedziałek | Płatki owsiane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze 50g, pomidor bez skórki 40g konfitura niskosłodzona 10g |
Kociołek rozgrzewający z imbirem na bazie kaszy pęczak i ciecierzycy 180g | Zupa brokułowa 200ml |
Jabłko, melon |
21.11 wtorek |
Płatki jaglane na mleku z morelą suszoną 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, paprykarz z dorsza (wyrób własny) 40g, papryka czerwona 40g |
Kopytka 90g, bigos z kiszonej i białej kapusty z mięsem z indyka i pomidorami 100g |
Zupa wiedeńska 200ml |
Mus owocowo-warzywny |
22.11 środa |
Ryż na mleku z cynamonem 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z awokado i koperkiem 50g, ogórek 50g |
Ziemniaki puree 90g, jeżyki z szynki 35g buraczki na ciepło 50g |
Zupa szpinakowa 200ml |
Chałka drożdżowa z masłem ok 30g/5g, kakao na mleku 150ml |
23.11. czwartek |
Herbata miętowa z miodem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, wędlina drobiowa 30g, ogórek kiszony 50g |
Naleśniki z twarogiem i konfiturą truskawkową polane jogurtem z wanilią 150g/30ml |
Zupa rybna z papryką 200ml |
Kalarepa, marchewka wafelek ryżowy |
24.11. piątek |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy z pieczonym burakiem 50g, pomidor bez skórki 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, gulasz wołowy 35g/60ml, surówka z marchewki, pora i jabłka 50g |
Krem z dyni z pomidorami 200ml |
Banan |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
JADŁOSPIS 27-30.11.2023
DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE |
II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
27.11. poniedziałek | Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, jajko gotowane 30g, ogórek 40g, sałata lodowa |
Ziemniaki z koperkiem 100g, bitki schabowe w sosie ziołowym 35g/50ml, surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną i chrzanem 50g |
Krupnik z kaszą jęczmienną 200ml |
Kisiel owocowy, ciastko jaglane |
28.11 wtorek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z ryby gotowanej i warzyw 40g, ogórek kiszony 40g |
Leniwe pierogi z jogurtem truskawkowym 150g/30ml |
Zupa zimowa 200ml | Mus owocowo-warzywny |
29.11 środa |
Płatki ryżowe na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z jajek i twarogu 50g rzodkiewka 40g |
Makaron w sosie bolońskim z cukinią i świeżą bazylią 180g |
Zupa gulaszowa 200ml |
Mandarynka, jabłko |
30.11. czwartek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg brzoskwiniowy 45g |
Ziemniaki puree 90g, filet z kurczaka panierowany 45g, mizeria z ogórka z jogurtem 50g |
Zupa ryżowa 200ml |
Budyń z kaszy kuskus na mleku z jagodami , |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.