Jadłospis
Jadłospis 02.05-05.05.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.05 środa |
Płatki ryżowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, hummus z czosnkiem 45g, papryka czerwona 40g |
Kasza bulgur 75g, udziec z indyka w sosie własnym 35g/50ml, fasolka szparagowa z masłem 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Zupa ogórkowa 200ml | Smoothie z mango |
04.05 czwartek |
Jaglanka na mleku z żurawiną 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, konfitura 10g, ketchup, |
Ziemniaki z koperkiem 90g, pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 35g/50ml, surówka z kapusty, marchewki i koperku 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Barszcz biały z jajkiem 200ml | Banan, |
05.05 piątek |
Kawa zbożowa na mleku z miodem 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, Jajecznica na parze 60g, pomidor 40g |
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 180g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Gruszka, chrupki kukurydziane |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 08.05-12.05.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
08.05 poniedziałek |
Owsianka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, wędlina wieprzowa 15g, jajko gotowane 30g, sałata masłowa, pomidor 30g |
Kasza kuskus z sosem mięsno (indyk)-warzywnym 180g, kompot wieloowocowy 200ml |
Krem ze szpinaku 200ml | Banan |
09.05 wtorek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg śmietankowy z czosnkiem i ziołami 50g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, gulasz z szynki 35g/50ml, sałata lodowa z ogórkiem i pesto pietruszkowym 50g, kompot jagodowy 200ml |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml | Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy 150ml |
10.05 środa |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z ryby gotowanej i warzyw 50g, ogórek kiszony 30g, |
Leniwe pierogi z musem malinowym 180g, cytrynada z miętą 200ml |
Zupa jarzynowa 200ml | Kalarepa, marchewka |
11.05 czwartek |
Makaron na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z pieczonej marchewki i papryki 45g, rzodkiewka 30g |
Ziemniaki puree 100g, kotlety drobiowo-wieprzowe 45g, mizeria z ogórka ze śmietaną 50g, kompot malinowy 200ml |
Zupa wiedeńska 200ml | Sok owocowy, ciastko jaglane |
12.05 piątek |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z papryką 50g, pomidor 40g |
Ryż paraboliczny 75g, ryba w sosie greckim 35g/80ml, kompot wiśniowy 200ml |
Barszcz ukraiński 200ml | Jabłko, gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 15.05-19.05.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
15.05 poniedziałek |
Herbata z cytryną i miodem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, parówka z szynki 50g, ketchup, ogórek kiszony 30g |
Makaron w sosie bolońskim ze świeżą bazylią 180g, kompot gruszkowy z wiśnią 200ml |
Zupa cebulowa z grzankami ziołowymi 200ml | Jogurt naturalny z malinami |
16.05 wtorek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg śmietankowy z pieczonym burakiem 45g, ogórek 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, potrawka z kurczaka z warzywami 35g/60ml, marchewka z groszkiem 50g, kompot jagodowy 200ml |
Rosół z makaronem 200ml | banan |
17.05 środa |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z rzodkiewką 45g, pomidor 30g |
Ryż basmati 75g, wołowina w sosie pieczeniowym190g, surówka z selera ze śmietaną 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Botwinka 200ml | Jabłko |
18.05 czwartek |
Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, wędlina drobiowa 10g, sałata lodowa |
Kasza jaglana 75g, jeżyki z szynki w sosie szpinakowym 35g/50ml, surówka z młodej kapusty z koperkiem 50g, kompot malinowy 200g |
Zupa ziemniaczana 200ml | Ciasto biszkoptowe z owocami sezonowymi |
19.05 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg śmietankowy z truskawkami 45g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet rybny w sosie koperkowym 35g/50ml, brokuł na parze 50g, herbata ziołowa 200ml |
Krupnik z kaszą pęczak 200ml | Papryka czerwona, seler naciowy, marchewka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 22.05-26.05.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
22.05 poniedziałek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg z suszonymi pomidorami 50g, ogórek 40g |
Kasza jęczmienna na sypko 75g, bitki schabowe w sosie jarzynowym 35g,60ml, surówka z pory, marchewki i jabłka 50g, kompot owocowy 200ml |
Krem z zielonego groszku 200ml | Jabłko, melon |
23.05 wtorek |
Kasza manna na mleku z malinami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z łososia i warzyw 45g, papryka żółta 30g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, kotlety z jajek w sosie chrzanowym 40g/50ml, surówka wielowarzywna 50g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Banan |
24.05 środa |
Płatki owsiane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, filet z indyka pieczony w śmietanie 50g, sałata masłowa, ogórek kiszony 40g |
Racuchy drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowym z wanilią 150g/50ml, herbata ziołowa 200ml |
Zupa kolorowa witamina 200ml | Marchew, papryka kalarepa |
25.05 czwartek |
Zacierka na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z czerwonej soczewicy z warzywami 50g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pieczeń mięsna w sosie śmietanowo-ziołowym 35g/60ml, buraczki z jabłkiem 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Kapuśniak z młodej kapusty 200ml | Mus owocowo-warzywny |
26.05 piątek |
Bawarka 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z brokułem 60g, pomidor 40g |
Makaron łazanka z filetem z kurczaka i cukinią 180g kompot wiśniowy 200ml |
Zupa rybna z papryką kolorową 200ml | Ciastko owsiane z żurawiną |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 29.05-31.05.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
29.05 poniedziałek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, wędlina wieprzowa 10g, ser żółty 10g, sałata lodowa |
Risotto z indykiem i warzywami 180g ogórek kiszony 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml | Gruszka |
30.05 wtorek |
Kasza kuskus na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, jajecznica ze szczypiorkiem 50g, pomidor 40g |
Makaron z twarogiem śmietankowym polany jogurtem truskawkowym 180g, lemoniada cytrynowa 200ml |
Zupa meksykańska z wołowiną 200ml | Kiwi, jabłko |
31.05 środa |
Kawa inka na leku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg z marchewką 45g |
Ziemniaki puree 100g, filet z kurczaka panierowany 45g, mizeria z ogórka i rzodkiewki z jogurtem 50g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa pejzanka 200ml | Sok owocowy, biszkopt |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).