Jadłospis

.JADŁOSPIS MAJ – DIETA PODSTAWOWA
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.05
Piątek
Płatki jaglane na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z czosnkiem 40g, ogórek kiszony 60g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny w sosie po włosku  z warzywami 40g/60ml (SEL,RYB, JAJ, GLU PSZ) Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Budyń czekoladowy 200 ml (MLE,GLU PSZ)
5.05
Poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), papryka kolorowa 60g Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), kotleciki drobiowo-brokułowe 45g (JAJ,GLU PSZ), sos koperkowy 60 ml (MLE, GLU PSZ), Surówka colesław 60g (MLE) Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (MLE,SEL) Jabłko, marchew
6.05
Wtorek
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 45g (RYB,SEL), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Puree z ziemniaków i batatów 90g, filet panierowany pieczony 40g (GLU PSZ,JAJ), mizeria z ogórków i jogurtu 60g (MLE)
Krem z białych warzyw z kaszą kuskus 200 ml (SEL,MLE) Kisiel wiśniowy
200 ml  
7.05
Środa
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta jajeczna z awokado 40g (JAJ,MLE), papryka kolorowa 60g Pierogi leniwe z serem 150g (GLU PSZ,JAJ,MLE)
Sos jogurtowo-truskawkowy  60 ml (MLE)
Zupa gulaszowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)  Banan
8.05
Czwartek
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE, GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek koperkowo-ziołowy 40g (MLE), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Makaron łazanki z mięsem wieprzowym i kapustą  160g ( GLU PSZ) Zupa botwinka z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Ciasto marchewkowe (GLU PSZ,JAJ,MLE)
9.05
Piątek
Kasza manna na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna 40g (SEL,JAJ,GLU PSZ), ogórek świeży 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet rybny 40g (GLU PSZ, JAJ), bukiet warzyw na parze z masłem 60g (MLE) Zupa pomidorowa z ryżem  200 ml (MLE,SEL) Mus owocowo-zbożowy (GLU PSZ)
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
12.05
Poniedziałek
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Twarożek ze szczypiorkiem 40g (MLE), papryka kolorowa 60g Makaron z sosem bolońskim z mięsem drobiowym i warzywami 160g (GLU PSZ,SEL) Zupa brokułowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)
Banan
13.05
Wtorek
Płatki owsiane na mleku 200 ml (GLU OWS, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane 90g, gulasz wieprzowy w sosie własnym 40 g/60 ml (GLU PSZ), sałatka z buraczków i jabłka 60g Krem z dyni i marchewki pieczonej z kaszą pęczak  200 ml (SEL,MLE, GLU PSZ) Mango, kiwi
14.05
Środa
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka wieprzowa w ziołach plastry 40g, ogórek kiszony 60g   Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem 160g
Sos jogurtowo- waniliowy 60ml (MLE)
Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (MLE,SEL) Kisiel z jagód 200 ml , ciastko jaglane
15.05
Czwartek
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pasztet z soczewicy warzywny 40g (SEL,JAJ,GLU PSZ), ogórek świeży/ papryka kolorowa 60g Kasza jęczmienna 80g (GLU JĘCZ), pulpeciki cielęco-wieprzowe w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), surówka colesław 60g (JAJ) Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Mus owocowo-warzywny
 16.05
Piątek
Budyń jaglany na mleku z daktylami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ,), pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowane 90g, Kotlecik rybny z łososia zapiekany z sosem koperkowym i mozzarallą  40g/60ml (RYB, MLE,GLU PSZ, JAJ), surówka z kapusty czerwonej 60g Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i pietruszką 200 ml (SEL,MLE) Jabłko, marchew
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
19.05
Poniedziałek
Kasza manna na mleku z suszoną śliwką  200 ml (MLE, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek świeży/ papryka 60g Kasza gryczana 80g, polędwiczki drobiowe w sosie z cukinią 40g/60ml (SEL,MLE,GLU PSZ), Kalafior gotowany na parze z masłem 60g (MLE) Zupa pejzanka 200 ml (SEL,MLE)
Banan
20.05
Wtorek
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z awokado i szczypiorkiem 40g (MLE), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, jeżyki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), Surówka z kapusty pekińskiej 60g  (MLE) Zupa z fasolką szparagową 200 ml (SEL,MLE) Koktajl brzoskwinia- porzeczka
 21.05
Środa
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta rybno-warzywna 40g (SEL,RYB), ogórek kiszony 60g Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), gulasz wołowy w sosie własnym 40g/60 ml (MLE,GLU PSZ), Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka  60g Zupa dyniowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)
Chlebek bananowy z konfiturą niskosłodzoną (GLU PSZ,JAJ)
22.05
Czwartek
 Herbata owocowa z miodem i cytryną, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE),polędwiczka wieprzowa w ziołach po prowansalsku plastry 40g, pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, kotlet jajeczny ze szczypiorkiem 40g (JAJ,GLU PSZ),marchewka tarta gotowana z masłem  i czosnkiem 60g (MLE) Zupa botwinka z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Jogurt z malinami 100g (MLE), owoce suszone
 23.05
Piątek
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek koperkowo-ziołowy 40g (MLE), papryka kolorowa 60g Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 160g (RYB,MLE,GLU PSZ) Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) Jabłko, kisiel wiśniowy 200 ml  
 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
26.05
Poniedziałek
Zacierka na mleku 200ml (GLU PSZ,MLE, JAJ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus pomidorowy 40g, ogórek świeży 60g Ryż na sypko 90g, leczo drobiowo-warzywne z mięsem z indyka 40g/60ml (SEL,GLU PSZ) Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Mus owocowo-zbożowy  (GLU PSZ)
27.05
Wtorek
Płatki owsiane  na mleku z daktylami 200ml (MLE, GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane, Potrawka drobiowa z warzywami 40g/60ml (SEL,MLE,GLU PSZ), Surówka z kapusty białej 60g Rosół z makaronem 200 ml (SEL,JAJ,GLU PSZ) Koktajl z banana, awokado, kakao
28.05
Środa
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna (wyrób własny) 40 g (JAJ,GLU PSZ), ogórek kiszony 60g Naleśniki z serem i sosem jogurtowo-jagodowym 180g/60 ml (GLU PSZ,MLE,JAJ)
Zupa z klopsikami z ryby łososia  200 ml (SEL,RYB) Jabłko, marchew
29.05
Czwartek
Kakao na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica z brokułem 40g (JAJ) , pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kasza jaglana 90g, gulasz ze schabu w sosie z warzywami 40g/60 ml (GLU PSZ,SEL), buraczki na ciepło 60g Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Ciasteczka ryżowe chińskie
30.05
Piątek
Kasza kuskus na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek koperkowo- ziołowy 40g (MLE),  papryka kolorowa 60g Ziemniaki gotowane 90g, klopsiki rybne w sosie greckim 40g/60ml (GLU PSZ,JAJ) Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml (SEL,MLE, GLU JĘCZ) Banan, mango
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych

JADŁOSPIS MAJ – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.05
Piątek
Płatki jaglane na napoju roślinnym z suszonymi morelami 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z czosnkiem 40g, ogórek kiszony 60g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny (b/jajek) w sosie po włosku  z warzywami 40g/60ml (SEL,RYB,GLU PSZ) Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Budyń czekoladowy na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ)
5.05
Poniedziałek
Płatki kukurydziane na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowa ze szczypiorkiem 40g, papryka kolorowa 60g Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), kotleciki drobiowo-brokułowe (b/jajek) 45g (GLU PSZ), sos koperkowy (b/mleka) 60 ml (GLU PSZ), Surówka colesław z oliwą 60g Zupa ogórkowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Jabłko, marchew
6.05
Wtorek
Płatki jęczmienne na napoju roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,  paprykarz rybno-warzywny 45g (RYB,SEL), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Puree z ziemniaków i batatów 90g, filet panierowany (b/jajek) pieczony 40g (GLU PSZ), mizeria z ogórków i oliwy  60g
Krem z białych warzyw z kaszą kuskus (b/mleka) 200 ml (SEL) Kisiel wiśniowy
200 ml  
7.05
Środa
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT),margaryna roślinna 5g, pasta z drobiu i awokado 40g,  papryka kolorowa 60g Kopytka ziemniaczane (b/mleka i jajek) 150g (GLU PSZ)
Sos budyniowy owsiano-truskawkowy 60 ml
Zupa gulaszowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL)  Banan
8.05
Czwartek
Kawa inka na napoju roślinnym z miodem 200 ml ( GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń wieprzowo-warzywna 40g (SEL) , pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Makaron łazanki z mięsem wieprzowym i kapustą  160g ( GLU PSZ) Zupa botwinka z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Ciasto marchewkowe (b/mleka i jajek) (GLU PSZ)
9.05
Piątek
Kasza manna na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna (b/jajek) 40g (SEL, GLU PSZ), ogórek świeży 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet rybny (b/jajek) 40g (GLU PSZ), bukiet warzyw na parze z oliwą 60g Zupa pomidorowa z ryżem (b/mleka)  200 ml (SEL) Mus owocowo-zbożowy (GLU PSZ)
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
12.05
Poniedziałek
Płatki orkiszowe na napoju roślinnym 200 ml (GLU ORK, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,hummus pomidorowy 40g, papryka kolorowa 60g Makaron z sosem bolońskim z mięsem drobiowym i warzywami 160g (GLU PSZ,SEL) Zupa brokułowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL)
Banan
13.05
Wtorek
Płatki owsiane na napoju roślinnym 200 ml (GLU OWS, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,filet w ziołach plastry 40g, pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane 90g, gulasz wieprzowy w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ), sałatka z buraczków i jabłka 60g Krem z dyni i marchewki pieczonej z kaszą pęczak (b/mleka) 200 ml (SEL, GLU PSZ) Mango, kiwi
14.05
Środa
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka wieprzowa w ziołach plastry 40 g, ogórek kiszony 60g   Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem 160g
Sos budyniowy owsiano- waniliowy 60ml ( GLU PSZ)
Zupa jarzynowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Kisiel z jagód 200 ml , wafelek ryżowy
15.05
Czwartek
Kakao na napoju roślinnym z miodem 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, Pasztet z soczewicy warzywny (b/jajek) 40g (SEL ,GLU PSZ), ogórek świeży/ papryka kolorowa 60g Kasza jęczmienna 80g (GLU JĘCZ), pulpeciki cielęco-wieprzowe (b/jajek) w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ), surówka colesław z oliwą 60g Zupa szpinakowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Mus owocowo-warzywny
 16.05
Piątek
Budyń jaglany na napoju roślinnym z daktylami 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna 40g (SEL,GLU PSZ) , pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowane 90g, Kotlecik rybny (b/jajek) z łososia zapiekany z sosem koperkowym (b/mleka) 40g/60ml (RYB, GLU PSZ), surówka z kapusty czerwonej 60g Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami (b/jajek) i pietruszką (b/mleka) 200 ml (SEL) Jabłko, marchew
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
19.05
Poniedziałek
Kasza manna na napoju roślinnym z suszoną śliwką  200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z czosnkiem 40g  , ogórek świeży/ papryka 60g Kasza gryczana 80g, polędwiczki drobiowe w sosie z cukinią (b/mleka)  40g/60ml (SEL,GLU PSZ), Kalafior gotowany na parze z oliwą 60g Zupa pejzanka (b/mleka) 200 ml (SEL,)
Banan
20.05
Wtorek
Kawa inka na napoju roślinnym z miodem 200 ml (GLU JĘCZ, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,pasta drobiowa z awokado 40g, pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, jeżyki drobiowo-wieprzowe (b/jajek) w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z oliwą 60g  Zupa z fasolką szparagową (b/mleka) 200 ml (SEL) Koktajl brzoskwinia- porzeczka
 21.05
Środa
Makaron na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta rybno-warzywna 40g (SEL,RYB), ogórek kiszony 60g Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), gulasz wołowy w sosie własnym (b/mleka) 40g/60 ml, Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka  60g Zupa dyniowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL)
Chlebek bananowy (b/jajek) z konfiturą niskosłodzoną (GLU PSZ)
22.05
Czwartek
 Herbata owocowa z miodem i cytryną, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,polędwiczka wieprzowa w ziołach po prowansalsku plastry 40 g, pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, kotlet drobiowo-warzywny (b/jajek) (GLU PSZ),marchewka tarta gotowana z oliwą  i czosnkiem 60g Zupa botwinka z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Budyń na napoju roślinnym z malinami  100g (GLU PSZ), owoce suszone
 23.05
Piątek
Kasza kukurydziana na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna 40g (SEL,GLU PSZ), papryka kolorowa 60g Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 160g (RYB,GLU PSZ) Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) Jabłko, kisiel wiśniowy 200 ml  
 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
26.05
Poniedziałek
Makaron (bezjajeczny) na napoju roślinnym  200ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus pomidorowy 40g, ogórek świeży 60g Ryż na sypko 90g, leczo drobiowo-warzywne z mięsem z indyka 40g/60ml (SEL,GLU PSZ) Zupa jarzynowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Mus owocowo-zbożowy  (GLU PSZ)
27.05
Wtorek
Płatki owsiane  na napoju roślinnym z daktylami 200ml (GLU PSZ,  GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,pasta drobiowo- pomidorowa 40g, pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane, Potrawka drobiowa z warzywami (b/mleka) 40g/60ml (SEL,GLU PSZ), Surówka z kapusty białej 60g Rosół z makaronem (b/jajek) 200 ml (SEL,GLU PSZ) Koktajl z banana, awokado, kakao
28.05
Środa
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna (wyrób własny)(b/jajek) 40 g (GLU PSZ), ogórek kiszony 60g Naleśniki (b/mleka i jajek) z jagodami i sosem budyniowo-waniliowym 180g/60 ml (GLU PSZ)
Zupa z klopsikami (b/jajek i mleka) z ryby łososia  200 ml (SEL,RYB) Jabłko, marchew
29.05
Czwartek
Kakao na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, filet w ziołach plastry 40g , pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kasza jaglana 90g, gulasz ze schabu w sosie z warzywami 40g/60 ml (GLU PSZ,SEL), buraczki na ciepło 60g Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL) Ciasteczka owsiane (dieta b/mleka i jajek)
30.05
Piątek
Kasza kuskus na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, schab w ziołach plastry 40g,   papryka kolorowa 60g Ziemniaki gotowane 90g, klopsiki rybne (b/jajek) w sosie greckim 40g/60ml Krupnik z kaszą jęczmienną (b/mleka) 200 ml (SEL, GLU JĘCZ) Banan, mango
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych