Jadłospis
JADŁOSPIS LISTOPAD| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 3.11 Poniedziałek |
Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE),pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy z czosnkiem 40g, pomidor b/skórki 60g | Kasza jęczmienna na sypko 90g (GLU JĘCZ), Gulasz z wołowiny z papryką, ogórkiem kiszonym (GLU PSZ,MLE), Fasolka szparagowa na parze 60g | Zupa dyniowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Ciasto marchewkowe (GLU PSZ,JAJ) |
| 4.11 Wtorek |
Budyń jaglany na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 15g (MLE), ogórek świeży 60g | Ziemniaki gotowane 100g, jeżyki wieprzowe z marchewką w sosie pomidorowym 40g/60ml (GLU PSZ,JAJ), Surówka z kapusty pekińskiej 60g (MLE) | Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Melon, pomarańcz 100g |
| 5.11 Środa |
Herbata roiboos z miodem, limonką i imbirem200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z awokado 40g (MLE), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem 140g, Sos jogurtowo-waniliowy 60g (MLE) |
Zupa z klopsikami z łososia 200 ml (RYB, GLU PSZ,JAJ,SEL) | Banan, kiwi 100g |
| 6.11 Czwartek |
Kakao na mleku słodzone daktylami 200 ml (MLE) , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), ogórek świeży/ papryka kolorowa 60g | Makaron z pesto pietruszkowo-brokułowym i z mięsem z indyka 180g (GLU PSZ, MLE) | Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Gruszka, mandarynka 100g |
| 7.11 Piątek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), filet z indyka w ziołach plastry 40g , ogórek kiszony 60g | Puree z ziemniaków i batatów 100g, klopsik rybny z łososia pieczony 40g (GLU PSZ,JAJ, RYB), Sos śmietanowo-ziołowy 60ml (MLE, GLU PSZ), Surówka z kapusty białej, marchewki i jabłka 60g | Krem z białych warzyw z kaszą kuskus 200 ml (SEL,MLE, GLU PSZ) | Kiwi, banan 100g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 10.11 Poniedziałek |
Kasza manna na mleku z suszoną śliwką 200 ml (GLU PSZ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek pomidorowy 40g (MLE), ogórek świeży 60g | Makaron łazanki z mięsem wieprzowym, kapustą słodką oraz kiszoną 160g (GLU PSZ) | Zupa brokułowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Kiwi, jabłko 100g |
| 12.11 Środa |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z jajka, awokado i łososia 40g (JAJ, RYB), pomidor b/skórki 60g | Pierogi leniwe z serem 130g (GLU PSZ,MLE, JAJ), Sos jogurtowo-truskawkowy 60ml (MLE) |
Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL) | Banan, mandarynka 100g |
| 13.11 Czwartek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ze szczypiorkiem 40g (MLE), papryka kolorowa 60g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 100g, Potrawka z kurczaka z warzywami 40g/60ml (SEL, GLU PSZ,MLE), brokuł gotowany na parze 60g | Rosół z kurczaka z makaronem 200 ml (SEL,GLU PSZ, JAJ) | Jabłko , melon 100g |
| 14.11 Piątek |
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka wieprzowa po prowansalsku 40g, ogórek kiszony 60g | Puree z ziemniaków i batatów, Klopsiki rybne z dorsza w sosie po grecku 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ, RYB, SEL) |
Zupa porowa z lanymi kluskami 200 ml (MLE,GLU PSZ, SEL) | Mus z borówki i mango 150g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 17.11 Poniedziałek |
Płatki ryżowe na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy 40g, pomidor b/skórki 60g | Makaron z sosem po bolońsku z warzywami i z mięsem z szynki 180g (GLU PSZ, SEL,GLU ZYT) | Barszcz biały z ziemniakami i z jajkiem 200 ml (SEL,MLE,JAJ, GLU PSZ) | Kefir malinowy 150 ml (MLE) |
| 18.11 Wtorek |
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny z łososia 40g (SEL,RYB), ogórek świeży 60g | Placuszki jaglane z jabłkami 3 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE), Sos jogurtowo-truskawkowy 60 ml (MLE) | Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml (MLE,SEL) | Banan, melon 100 g |
| 19.11 Środa |
Kakao słodzone daktylami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane (JAJ), ser żółty 15g (MLE), papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 100g Kotlet pożarski drobiowy 40g (GLU PSZ,JAJ), Mizeria z ogórków i jogurtu 60g (MLE) |
Krem z dyni z kaszą kuskus 200 ml (SEL,GLU PSZ,MLE) | jabłko, mandarynka 100g |
| 20.11 Czwartek |
Płatki jaglane na mleku z suszoną morelą 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy 40g (MLE), pomidor b/skórki 60g | Kaszotto jęczmienne z mięsem z indyka i z warzywami 160g (GLU JĘCZ,SEL), Sos pomidorowy ze świeżą bazylią 60 ml |
Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Owoce pod owsianą kruszonką 100g (GLU OWS, GLU PSZ,MLE) |
| 21.11 Piątek |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), filet z indyka pieczony plastry 40g, papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 100g, kotlet rybny pieczony z dorsza 40g (GLU PSZ,JAJ,RYB), Surówka colesław 60g (JAJ,MLE) | Zupa pomidorowa z makaronem 200ml (SEL, GLU PSZ,MLE) | Pomarańcza, melon 100g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 24.11 Poniedziałek |
Płatki owsiane na mleku 200 ml (GLU OWS,MLE) pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek koperkowy 40g (MLE), papryka kolorowa/ogórek świeży 60g | Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), Bitki schabowe w sosie własnym 40g/60ml (GLU PSZ), warzywa królewskie na parze 60g |
Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) | jabłko , pomarańcz 100g |
| 25.11 Wtorek |
Herbata roibos z miodem i cytryną 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta jajeczna z serem żółtym 40g (JAJ,MLE) , pomidor b/skórki 60g | Makaron z serem 140g (GLU PSZ, MLE) Sos jogurtowo-brzoskwiniowy 60g (MLE) |
Zupa gulaszowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Banan, melon 100g |
| 26.11 Środa |
Kaszka mleczno-zbożowa 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy 40g, papryka kolorowa/ ogórek świeży | Ziemniaki gotowane 100g, gulasz z fileta z kurczaka z warzywami 40g/60ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 60g |
Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml (MLE,SEL) | Mandarynka, jabłko 100g |
| 27.11 Czwartek |
Kawa inka na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze z brokułem 40g (JAJ), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Kasza gryczana na sypko 90g, Kotlecik cielęcy w sosie koperkowym 40g/60ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), Sałatka szwedzka z ogórkiem kiszonym 60g |
Zupa z fasolką szparagową, cukinią i z ziemniakami 2005 ml (SEL) | Banan, kiwi 100g |
| 28.11 Piątek |
Makaron na mleku 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń mięsno-warzywna 40g (SEL,GLU PSZ,JAJ), ogórek kiszony 60g | Ziemniaki gotowane 100g , klopsik rybny 40g (GLU PSZ,JAJ, RYB), sos śmietanowo- porowy 60ml (MLE, GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej 60g | Krem z dyni i pieczonej marchewki z kaszą jaglaną 200ml (SEL, MLE) | Koktajl z selera naciowego, jabłka, banana 200 ml (SEL) |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
JADŁOSPIS LISTOPAD – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 3.11 Poniedziałek |
Makaron bezjajeczny na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ),pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z czosnkiem 40g, pomidor b/skórki 60g | Kasza jęczmienna na sypko 90g (GLU JĘCZ), Gulasz z wołowiny z papryką i ogórkiem kiszonym (GLU PSZ), Fasolka szparagowa na parze 60g | Zupa dyniowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Ciasto marchewkowe (dieta) (GLU PSZ) |
| 4.11 Wtorek |
Budyń jaglany na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo-warzywna 40g (SEL) , ogórek świeży 60g | Ziemniaki gotowane 100g, jeżyki wieprzowe (b/jajek) z marchewką w sosie pomidorowym 40g/60ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z oliwą 60g | Zupa jarzynowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Melon, pomarańcz 100g |
| 5.11 Środa |
Herbata roiboos z miodem, limonką i imbirem200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowa z awokado 40g , pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem 140g, Sos waniliowy z jogurtem sojowym (SOJ) | Zupa z klopsikami rybnymi (b/jajek) 200 ml (RYB, GLU PSZ,SEL) | Banan, kiwi 100g |
| 6.11 Czwartek |
Kakao na napoju roślinnym słodzone daktylami 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z soczewicy i z suszonych pomidorów 40g, ogórek świeży/ papryka kolorowa 60g | Makaron z pesto pietruszkowo-brokułowym i z mięsem z indyka 180g (GLU PSZ) | Barszcz czerwony z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Gruszka, mandarynka 100g |
| 7.11 Piątek |
Płatki orkiszowe na napoju roślinnym 200 ml (GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, filet z indyka w ziołach plastry 40g , ogórek kiszony 60g | Puree z ziemniaków i batatów 100g, klopsik rybny z łososia pieczony (b/jajek) 40g (GLU PSZ, RYB), sos koperkowo-ziołowy (b/mleka) 60ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty białej, marchewki i jabłka 60g | Krem z białych warzyw z kaszą kuskus b/mleka 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Kiwi, banan 100g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 10.11 Poniedziałek |
Kasza manna na napoju roślinnym z suszoną śliwką 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z suszonymi pomidorami 40g, ogórek świeży 60g | Makaron łazanki z mięsem wieprzowym, kapustą słodką oraz kiszoną 160g (GLU PSZ) | Zupa brokułowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Kiwi, jabłko 100g |
| 12.11 Środa |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z łososia i z awokado 40g (RYB) , pomidor b/skórki 60g | Kopytka ziemniaczane dieta (GLU PSZ) Sos truskawkowy z jogurtem sojowym 60 ml (SOJ) |
Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL) | Banan, mandarynka 100g |
| 13.11 Czwartek |
Płatki kukurydziane na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z ciecierzycy z czosnkiem 40g, papryka kolorowa 60g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 100g, Potrawka z kurczaka z warzywami b/mleka 40g/60ml (SEL, GLU PSZ), brokuł gotowany na parze 60g | Rosół z kurczaka z makaronem bezjajecznym 200 ml (SEL,GLU PSZ) | Jabłko, melon 100g |
| 14.11 Piątek |
Płatki jęczmienne na napoju roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka wieprzowa po prowansalsku 40g, ogórek kiszony 60g | Puree z ziemniaków i batatów 100g, Klopsiki rybne z dorsza (b/jajek) w sosie po grecku 40g/60 ml (GLU PSZ, RYB, SEL) |
Zupa porowa z lanymi kluskami b/mleka 200 ml (GLU PSZ, SEL) | Mus z borówki i mango 150g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 17.11 Poniedziałek |
Płatki ryżowe na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , hummus z ciecierzycy 40g, pomidor b/skórki 60g | Makaron w sosie po bolońsku z warzywami i z mięsem z szynki 180g (GLU PSZ, GLU ZYT, SEL) | Zupa koperkowa z ziemniakami - dieta 200 ml (SEL) | Koktajl malinowy na napoju roślinnym 200 ml |
| 18.11 Wtorek |
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , paprykarz rybno-warzywny 40g (SEL, RYB), ogórek świeży 60g | Placuszki jaglane z jabłkami dieta – 3 szt (GLU PSZ) Sos truskawkowy z jogurtem sojowym 60g (SOJ) |
Barszcz ukraiński z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Banan, melon 100 g |
| 19.11 Środa |
Kakao słodzone daktylami na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , hummus z ciecierzycy 40g , papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 100g Kotlet pożarski drobiowy (b/jajek) 40g (GLU PSZ), Surówka z ogórków i oliwy 60g |
Krem z dyni z kaszą kuskus b/mleka 200 ml (GLU PSZ, SEL) | Jabłko, mandarynka 100g |
| 20.11 Czwartek |
Płatki jaglane na napoju roślinnym z suszoną morelą 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , pasta drobiowo-warzywna (SEL) , pomidor b/skórki 60g | Kaszotto jęczmienne z mięsem i z warzywami 160g (GLU JĘCZ,SEL), Sos pomidorowy ze świeżą bazylią 60 ml |
Zupa szpinakowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Owoce pod owsianą kruszonką (dieta) 100g (GLU OWS, GLU PSZ) |
| 21.11 Piątek |
Kasza kukurydziana na napoju roślinnym 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , filet z indyka pieczony plastry 40g, papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 100g, kotlet rybny pieczony (b/jajek) 40g (GLU PSZ, RYB), Surówka colesław z oliwą 60g | Zupa pomidorowa z makaronem b/mleka 200ml (SEL, GLU PSZ) | Pomarańcza, melon 100g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
| DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
| 24.11 Poniedziałek |
Płatki owsiane na napoju roślinnym 200 ml (GLU OWS) pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy 40g, papryka kolorowa/ogórek świeży 60g | Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), Bitki schabowe w sosie własnym 40g/60ml (GLU PSZ), warzywa królewskie na parze 60g |
Zupa ogórkowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Jabłko , pomarańcz 100g |
| 25.11 Wtorek |
Herbata roibos z miodem i cytryną 200ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , pasta ze schabu i warzyw 40g (SEL) , pomidor b/skórki 60g | Makaron z prażonym jabłkiem 140g (GLU PSZ,) Sos brzoskwiniowy z jogurtem sojowym 60ml (SOJ) |
Zupa gulaszowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) | Banan, melon 100g |
| 26.11 Środa |
Kaszka zbożowa dieta 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , hummus z ciecierzycy 40g, papryka kolorowa/ ogórek świeży | Ziemniaki gotowane 100g, gulasz z fileta z kurczaka z warzywami 40g/60ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 60g |
Zupa pomidorowa z ryżem b/mleka 200 ml (SEL) | Mandarynka, jabłko 100g |
| 27.11 Czwartek |
Kawa inka na napoju roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , filet z indyka pieczony plastry 40g, pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Kasza gryczana na sypko 90g, Kotlecik cielęcy w sosie koperkowym (b/mleka i jajek) 40g/60ml (GLU PSZ), Sałatka szwedzka z ogórkiem kiszonym 60g |
Zupa z fasolką szparagową, cukinią i z ziemniakami 2005 ml (SEL) | Banan, kiwi 100g |
| 28.11 Piątek |
Makaron na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , pieczeń mięsno-warzywna (b/jajek) 40g (SEL,GLU PSZ), ogórek kiszony 60g | Ziemniaki gotowane 100g , klopsik rybny (b/jajek) 40g (GLU PSZ, RYB), sos porowy b/mleka 60ml (GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej z oliwą 60g | Krem z dyni i pieczonej marchewki z kaszą jaglaną 200ml (SEL) | Koktajl z selera naciowego, jabłka, banana 200 ml (SEL) |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych