Jadłospis

JADŁOSPIS MARZEC DIETA PODSTAWOWA (NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA ELIMINACYJNA)
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
3.03.25
Poniedziałek
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JECZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorem 50g (JAJ), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kaszotto kuskus z warzywami i filetem z kurczaka (GLU PSZ, SEL),  180g
Kisiel wiśniowy  200 ml

                      
Zupa ogórkowa 200 ml (SEL, MLE) Banan
4.03.25
Wtorek
Herbata owocowa z cytryną, imbirem i miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka wieprzowa po prowansalsku (plastry) 40 g , ogórek świeży/sałata zielona 60g Pierogi leniwe z sosem jogurtowo-brzoskwiniowym  180g/60 ml (GLU PSZ,MLE,JAJ) Zupa rybna 200 ml (RYB,SEL,MLE) Melon, gruszka
 5.03.25
Środa
Płatki owsiane na mleku 200 ml (GLU OWS,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 50g (MLE), papryka kolorowa/kalarepa 60g Puree z ziemniaków i batatów 90g, gulasz z indyka w sosie z warzywami 35g/60 ml (GLU PSZ,MLE,SEL), surówka colesław 60g (JAJ),
Sok pomarańczowy 150 ml
Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml (SEL,MLE) Jabłko, kiwi
 6.03.25
Czwartek
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 10g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ogórek kiszony 60g Kasza gryczana na sypko 90g, bitki schabowe w sosie własnym 40g/60ml (GLU PSZ,MLE), buraczki z jabłkiem 60g Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (MLE,SEL) Ciasto drożdżowe z owocami (GLU PSZ,JAJ,MLE),
Mus owocowo- zbożowy (GLU PSZ)
 7.03.25
Piątek
Płatki jaglane na mleku z suszonymi śliwkami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna zapiekana (wyrób własny) 40g (GLU PSZ,JAJ, SEL), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, Ryba w sosie greckim 40g/60 ml (SEL, RYB) Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE)
Smoothie jagoda-banan,
mandarynka
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych


JADŁOSPIS MARZEC DIETA PODSTAWOWA (NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA ELIMINACYJNA)
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
10.03.25
Poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy z czosnkiem 50g, papryka kolorowa/kalarepa 60g Makaron z kurczakiem, brokułem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 180g (MLE,GLU PSZ) Krem z dyni i marchewki 200 ml (SEL,MLE) Jogurt z malinami 150 ml (MLE), melon
11.03.25
Wtorek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta rybna z łososia i warzyw (SEL, RYB) 50g, ogórek kiszony/sałata zielona 60g Ryż zapiekany z jabłkiem i sosem jogurtowo-waniliowym 180g/60ml (MLE) Zupa gulaszowa 200 ml (SEL,MLE) Gruszka,
kiwi
 12.03.25
Środa
Kasza manna na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty (MLE) 10g, pomidor b/skórki/ papryka 60g Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka z kurczaka z warzywami 40g/60ml (GLU PSZ,SEL,MLE) Rosół z makaronem 200 ml (GLU PSZ,JAJ, SEL) Banan, mandarynka
 13.03.25
Czwartek
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (GLU JECZ,GLU ZYT,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna 45g (SEL, GLU PSZ,JAJ), rzodkiewka/sałata zielona Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), Jeżyki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym 40g/ 60ml (GLU PSZ,JAJ), Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 60g  (MLE) Zupa z fasolki szparagowej 200 ml (SEL,MLE) Smoothie truskawka-mango,
ciastko jaglane
 14.03.25
Piątek
Płatki owsiane na mleku z suszonymi morelami  200 ml (GLU OWS,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta jajeczna z awokado 45g (JAJ), pomidor b/skórki/ kalarepa 60g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpet rybny w sosie koperkowo-ziołowym 40g/60ml (JAJ, RYB,GLU PSZ,MLE), surówka z kapusty czerwonej 60g Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Jabłko pieczone z suszoną śliwką
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.



JADŁOSPIS MARZEC DIETA PODSTAWOWA (NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA ELIMINACYJNA)
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
17.03.25
Poniedziałek
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek pomidorowy 40g (MLE), ogórek świeży, sałata zielona 60g Ryż na sypko 80g, leczo warzywne z mięsem z indyka 40g/ 60 ml (SEL)
Kisiel jagodowy 200 ml
Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml (GLU JECZ,MLE) Gruszka
18.03.25
Wtorek
Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), papryka kolorowa/rzodkiewka 60g  Puree z ziemniaków i batatów 90g, filet drobiowy panierowany 40g (JAJ,GLU PSZ), mizeria z ogórków i jogurtu 60g (MLE) Zupa soczewicowa 200 ml (SEL,MLE) Koktajl z jabłka, banana i selera naciowego 200ml
 19.03.25
Środa
Herbata owocowa z miodem, cytryną i imbirem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), schab pieczony w ziołach plastry 40g, ogórek kiszony 60g Makaron z serem i sosem truskawkowym  180g/60 ml (GLU PSZ,MLE) Krem z białych warzyw z grzankami pszennymi 200 ml (SEL, MLE, GLU PSZ) Jogurt z musem z mango i biszkoptem (MLE,GLU PSZ,JAJ)
 20.03.25
Czwartek
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z koperkiem 40g (MLE), rzodkiewka/sałata zielona 60g Kasza pęczak 90g (GLU PSZ),  gulasz wołowy z papryką w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ, MLE), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki (MLE) 60g Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Melon, pomarańcza
 21.03.25
Piątek
Płatki ryżowe na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze z brokułem 50g, pomidor b/skórki/ kalarepa 60g Ziemniaki gotowane 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem 40g/60 ml (RYB,MLE) Kapuśniak kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) Kiwi, banan
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.




JADŁOSPIS MARZEC DIETA PODSTAWOWA (NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA ELIMINACYJNA)
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
24.03.25
Poniedziałek
Budyń jaglany na mleku z daktylami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy 40g (MLE), rzodkiewka/papryka świeża 60g Makaron z indykiem w sosie beszamelowym z warzywami 180g (GLU PSZ,MLE,SEL)
Kisiel jagodowy 200 ml
Zupa pejzanka 200 ml (SEL,MLE) Melon, marchew
25.03.25
Wtorek
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasztet z soczewicy i warzyw 45g (SEL,JAJ,GLU PSZ), ogórek kiszony 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, Pulpet cielęco- wieprzowy w sosie pomidorowym 40g/60ml (GLU PSZ,JAJ), surówka wielowarzywna 60g (JAJ,MLE) Zupa krem z zielonego groszku 200 ml (SEL,MLE) Gruszka,
Mus owocowo-warzywny
 26.03.25
Środa
Kawa inka na mleku 200 ml (GLU JECZ,GLU ZYT),  pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT) , masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 45g (RYB,SEL), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kasza jęczmienna na sypko 90g (GLU JECZ), gulasz wieprzowy w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ,MLE) , marchew gotowana z czosnkiem i masłem (MLE) Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Jabłko, mandarynka
 27.03.25
Czwartek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka z indyka w ziołach (plastry) 40g, ogórek świeży/kalarepa 60g Naleśniki z serem i sosem malinowym 180g/60ml (JAJ,MLE,GLU PSZ) Zupa szpinakowa z ziemniakami  200 ml (SEL,MLE) Budyń na mleku z brzoskwiniami 150 ml (MLE)
 28.03.25
Piątek
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE) 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), papryka kolorowa/sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, kotlet rybny 40g (RYB,GLU PSZ, JAJ), surówka z kapusty kiszonej 60g Zupa jarzynowa z kalarepą 200 ml (SEL,MLE) Smoothie mango-truskawka,
Ciastko jaglane
31.03.2025
Poniedziałek
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE,GLU JECZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 40g (MLE), pomidor b/skórki 60g Ryż na sypko 80g, gulasz z udźca indyka z warzywami rozgrzewający 40g/60ml (GLU PSZ,SEL)
Kisiel porzeczka- wiśnia 200 ml
Barszcz biały z jajkiem tartym 200 ml (MLE,JAJ, SEL) Melon, kiwi
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.

JADŁOSPIS MARZEC – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
3.03.25
Poniedziałek
Płatki jęczmienne na napoju roślinnym 200 ml (GLU JECZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna, pasta z soczewicy i warzyw 50g (SEL), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kaszotto kuskus z warzywami i filetem z kurczaka (GLU PSZ, SEL),  180g
Kisiel wiśniowy  200 ml

                      
Zupa ogórkowa b/mleka200 ml (SEL, ) Banan
4.03.25
Wtorek
Herbata owocowa z cytryną i miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka wieprzowa po prowansalsku (plastry) 40 g, ogórek świeży/sałata zielona 60g Kopytka (bez mleka i jajek) z sosem brzoskwiniowo-owsianym  180g/60 ml (GLU PSZ) Zupa rybna b/mleka 200 ml (RYB,SEL) Melon, gruszka
 5.03.25
Środa
Płatki owsiane na napoju roślinnym 200 ml (GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z kurczaka i brokułów 45 g, papryka kolorowa/kalarepa 60g Puree z ziemniaków i batatów 90g, gulasz z indyka w sosie z warzywami b/mleka 35g/60 ml (GLU PSZ, SEL), surówka colesław z oliwą 60g,
Sok pomarańczowy 150 ml
Zupa pomidorowa z ryżem b/mleka 200 ml (SEL,) Jabłko, kiwi
 6.03.25
Czwartek
Kakao na napoju roślinnym z miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pesto z zielonego groszku 50g , ogórek kiszony 60g Kasza gryczana na sypko 90g, bitki schabowe w sosie własnym b/mleka 40g/60ml (GLU PSZ), buraczki z jabłkiem 60g Zupa jarzynowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) Ciasto drożdżowe z owocami b/mleka i jajek  (GLU PSZ),
Mus owocowo- zbożowy (GLU PSZ)
 7.03.25
Piątek
Płatki jaglane na napoju roślinnym  z suszonymi śliwkami 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna zapiekana (bez jajek) (wyrób własny) 40g (GLU PSZ, SEL), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, Ryba w sosie greckim 40g/60 ml (SEL, RYB) Zupa kalafiorowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL,)
Smoothie jagoda-banan 150ml,
mandarynka
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych


JADŁOSPIS MARZEC – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
10.03.25
Poniedziałek
Płatki kukurydziane na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy z czosnkiem 50g, papryka kolorowa/kalarepa 60g Makaron z kurczakiem, brokułem, suszonymi pomidorami dieta 180g (GLU PSZ) Krem z dyni i marchewki b/mleka 200 ml (SEL) Budyń na napoju roślinnym z malinami  200 ml , melon
11.03.25
Wtorek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta rybna z łososia i warzyw (SEL, RYB) 50g, ogórek kiszony/sałata zielona 60g Ryż zapiekany z jabłkiem i sosem owsiano-waniliowym 180g/60ml ( GLU OWS) Zupa gulaszowa b/mleka200 ml (SEL) Gruszka,
kiwi
 12.03.25
Środa
Kasza manna na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ,), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z fasolki szparagowej 50g, pomidor b/skórki/ papryka 60g Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka z kurczaka b/mleka z warzywami 40g/60ml (GLU PSZ,SEL) Rosół z makaronem (bez jajek) 200 ml (GLU PSZ, SEL) Banan, mandarynka
 13.03.25
Czwartek
Kawa inka na napoju roślinnym z miodem 200 ml (GLU JECZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna b/jajek 45g (SEL, GLU PSZ), rzodkiewka/sałata zielona Kasza bulgur 90g (GLU PSZ), Jeżyki drobiowo-wieprzowe (bez jajek) w sosie pomidorowym 40g/ 60ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z oliwą 60g   Zupa z fasolki szparagowej b/mleka 200 ml (SEL) Smoothie truskawka-mango,
Wafelek ryżowy  
 14.03.25
Piątek
Płatki owsiane na napoju roślinnym z suszonymi morelami  200 ml (GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina drobiowa plastry (wyrób własny) 40g , pomidor b/skórki/ kalarepa/ awokado 60g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpet rybny (b/jajek) w sosie pomidorowym z ziołami  40g/60ml ( RYB,GLU PSZ), surówka z kapusty czerwonej 60g Barszcz czerwony z ziemniakami b/mleka200 ml (SEL) Jabłko pieczone z suszoną śliwką
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.




JADŁOSPIS MARZEC – DIETA BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
17.03.25
Poniedziałek
Płatki orkiszowe na napoju roślinnym 200 ml (GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy pomidorowy 45g, ogórek świeży, sałata zielona 60g Ryż na sypko 80g, leczo warzywne z mięsem z indyka 40g/ 60 ml (SEL)
Kisiel jagodowy 200 ml
Krupnik z kaszą jęczmienną b/mleka 200 ml (GLU JECZ) Gruszka
18.03.25
Wtorek
Makaron na napoju roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina z indyka w ziołach (wyrób własny) plastry 35g , papryka kolorowa/ rzodkiewka 60g  Puree z ziemniaków i batatów 90g, filet drobiowy panierowany b/jajek 40g (,GLU PSZ), mizeria z ogórków i oliwy  60g Zupa soczewicowa b/mleka  200 ml (SEL) Koktajl z jabłka, banana i selera naciowego 200ml
 19.03.25
Środa
Herbata owocowa z miodem, cytryną i imbirem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, schab pieczony w ziołach plastry 40g, ogórek kiszony 60g Makaron z owocami i sosem owsiano-waniliowym 180g/60 ml (GLU PSZ, GLU OWS) Krem z białych warzyw z grzankami pszennymi b/mleka 200 ml (SEL, GLU PSZ) Koktajl mango-napój roślinny,
wafelek ryżowy
 20.03.25
Czwartek
Kakao na napoju roślinnym z miodem 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pesto z zielonego groszku i suszonych pomidorów, rzodkiewka/sałata zielona 60g Kasza pęczak 90g (GLU PSZ),  gulasz wołowy (b/mleka) z papryką w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z oliwą 60g Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Melon, pomarańcza
 21.03.25
Piątek
Płatki ryżowe na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna 45g (SEL) , pomidor b/skórki/ kalarepa 60g Ziemniaki gotowane 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem (b/mleka) 40g/60 ml (RYB) Kapuśniak kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) Kiwi, banan
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
24.03.25
Poniedziałek
Budyń jaglany na napoju roślinnym z daktylami 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z zielonej fasolki szparagowej 50g, rzodkiewka/papryka świeża 60g Makaron z indykiem w sosie pomidorowym  z warzywami 180g (GLU PSZ,SEL)
Kisiel jagodowy  200 ml
Zupa pejzanka b/mleka 200 ml (SEL) Melon, marchew
25.03.25
Wtorek
Kasza kukurydziana na napoju roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasztet z soczewicy i warzyw (dieta) 45g (SEL,GLU PSZ), ogórek kiszony 60g Ziemniaki z koperkiem 90g, Pulpet cielęco- wieprzowy (bez jajek) w sosie pomidorowym 40g/60ml (GLU PSZ), surówka wielowarzywna z oliwą 60g Zupa krem z zielonego groszku b/mleka 200 ml (SEL) Gruszka, mus owocowo-warzywny
 26.03.25
Środa
Kawa inka na napoju roślinnym  200 ml (GLU JECZ,GLU ZYT),  pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT) , margaryna roślinna 5g, paprykarz rybno-warzywny 45g (RYB,SEL), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Kasza jęczmienna na sypko 90g (GLU JĘCZ), gulasz wieprzowy w sosie własnym (b/mleka) 40g/60 ml (GLU PSZ) , marchew gotowana z czosnkiem i oliwą Barszcz ukraiński z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) Jabłko, mandarynka
 27.03.25
Czwartek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka z indyka w ziołach (plastry) 40g, ogórek świeży/kalarepa 60g Naleśniki z budyniem owsianym  i sosem malinowym  180g/60ml (GLU OWS, GLU PSZ) Zupa szpinakowa b/mleka  200 ml (SEL) Kaszka ryżowa na napoju roślinnym z brzoskwiniami 150ml
 28.03.25
Piątek
Makaron na napoju roślinnym  200 ml (GLU PSZ) 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowo-warzywna 40g (SEL), papryka kolorowa/sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, kotlet rybny (b/jajek) 40g (RYB,GLU PSZ), surówka z kapusty kiszonej 60g Zupa jarzynowa z kalarepą b/mleka 200 ml (SEL) Smoothie mango-truskawka,
Wafelek ryżowy
31.03.2025
Poniedziałek
Płatki jęczmienne na napoju roślinnym 200 ml (GLU JECZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy i pieczonej papryki 45g , pomidor b/skórki 60g Ryż na sypko 80g, gulasz z udźca indyka z warzywami rozgrzewający 40g/60ml (GLU PSZ,SEL)
Kisiel porzeczka- wiśnia 200 ml
Zupa warzywna z ziemniakami b/mleka (SEL) Melon, kiwi
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.